Kako se prenosi sida

Sida ili AIDS je imunološko virusno oboljenje. Kada HIV virus dospe u ćelije, na čovekov organizam deluje tako što ga onesposobljava da se zaštiti od infekcija i drugih bolesti. Imunološki sistem koji nas brani od „napada“ raznoraznih bolesti biva u kolapsu, što dovodi do urušavanja organizma u celosti. HIV pozitivne osobe mogu da požive uz tretmane lečenja popriličan niz godina, al im je život u svakodnevnici jako otežan.

Budući da se radi o teškom, a neizlečivom hroničnom oboljenju, prevencija je ključna. Ukoliko znamo kako se prenosi, potrebno je samo da budemo oprezni u situacijama potencijalnog prenošenja. Prateći smernice Instituta za javno zadravlje u našoj zemlji, u ovom članku vam izlažemo koje su situacije riskantne za prenos side.

hiv virus

Kako se prenosi sida (HIV virus)

  1. Najveća koncentracija HIV virusa kod zaražene osobe je u krvi, majčinom mleku i izlučevinama polnih organa kao što su presemena i semena tečnost (sperma) i vaginalni sekret. Ukoliko neka od ovih supstanci zaražene osobe dospe direktno u organizam nezaražene osobe, dolazi do infekcije.
  2. Najčešći oblik prenosa je putem zaražene krvi. Do zaraze dolazi kad se osobi direktno ubrizga zaražena krv ili kada na otvorenu ranu nezaražene osobe dospe zaražena krv, tzv. princip „krv na krv“. Korišćenje istog šprica za ubrizgavanje supstanci u vene i mišić sa osobom koja je zaražena, predstavlja opasnost od zaraze.
  3. Prenosi se sa čoveka na čoveka, tako da vam npr. ujed komarca ili krpelja ne može preneti HIV. Taj virus ne opstaje u komarcu i drugim insektima.
  4. Tokom nezaštićenog seksualnog odnosa sa zaraženom osobom, može se preneti HIV virus. Najviše se prenosi vaginalnim i analnim seksom, ali stručnjaci savetuju da se kondom koristi i pri oralnom seksu. Jako je bitno voditi računa da kondom ne pukne. Kondom se mora staviti pre prodora penisa. Potrebno je voditi računa da se jedan kondom koristi samo jednom i sa jednom osobom. Pri svakom novom odnosu menjati kondom.
  5. U trudnoći HIV virus se može preneti sa zaražene majke na dete. S tim da se izvesnim medicinskim merama procenat prenosa sa HIV pozitivne majke na dete, u trudnoći i nakon rođenja može smanjiti. Dakle, postoji mogućnost da HIV pozitivna trudnica podvrgnuta posebnim medicinskim tretmanima rodi zdravo dete. Rizik da se dete zarazi je veliki, ali postoje posebne medicinske terapije koje ga smanjuju. Na primer, u slučajevima kad su majke zaražene sidom, beba se ne sme dojiti njenim mlekom, jer se tako može preneti virus. Takođe, kako bi se sprečio prenos virusa, porođaj se vrši carskim rezom. Daje se ARV terapija tokom trajanja trudnoće i u prvih nekoliko meseci nakon rođenja bebe.

U medijima i savremenoj kulturi strah od zaraze HIV-om je jako izražen. No, činjenica je da se ne prenosi toliko jednostavno koliko mnogi zamišljaju. Iako je npr. u malim koncetracijama HIV virus zastupljen i u izlučevinama kao što su pljuvačka suze i mokraća, ne možemo dobiti zarazu preko njih. Koncentracije su u njima jako male da bi mogle da prenesu virus.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dario Mirković

Avatar photo
Praksa je i u vezama najbitnija stvar. Mnogi kažu za mene da sam baš srećan sa ženama, a ja u stvari samo znam kako se treba ponašati prema njima.

SLIČNO

skidanje grudnjaka

Kako devojci skinuti grudnjak jednom rukom + VIDEO

Potreban je određeni stepen veštine da bi se devojci otkopčao brushalter bez napora. Iako je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *