Kako bebe vide

Kako bebe videČulo vida se kod bebe razvija postepeno i sporije od čula sluha. Beba se rađa sa formiranim čulom vida, ali mozak novorođenčeta nije dovoljno „zreo“ da analizira slike niti da šalje oku poruke. Kako se mozak razvija tako se razvija i čulo vida, pa će beba moći da vidi kao odrasla osoba tek u uzrastu od sedam meseci.

Kako bebe vide?

Progresija vidnog polja u prvih sedam meseci života odvija se na sledeći način:

1) U prve dve nedelje beba može da vidi samo ono što je na nekoliko centimetara od nje. Razaznaje svetlost, oblike i pokrete ali je slika još uvek nejasna i mutna.

2) U uzrastu od mesec dana beba još uvek ne može da koordinirano koristi oba oka i nema razloga za strah od eventualnog strabizma jer je to potpuno normalna pojava. Do kraja prvog meseca ili sredinom narednog bebine oči uspostavljaju sve čvršču vezu sa mozgom pa će u tom periodu beba biti u stanju da usmeri pogled na neki predmet sa oba oka.

3) Beba od rođenja raspoznaje samo kontrastne boje (crno-belo,žuto-plavo) a tek u drugom mesecu života počinje da razlikuje nijanse, odnosno boje sličnih tonova kao što su crvena i narandzasta. Zato se savetuje da se bebi u tom uzrastu pokazuju igračke i slike jarkih boja kako bi se pospešio razvoj čula vida.

4) U uzrastu od tri do četiri meseca, kada beba počinje da poseže za predmetima (i ako još uvek ne uspeva da ih dohvati) dolazi do intenzivnog uskladjivanja pokreta očiju sa pokretima ruku. U tom periodu savetuje se ovakvo vežbanje-pokažite bebi igračku jarke boje i sačekajte da je uhvati. Kroz takvu vrstu igre razvija se i napreduje koordinacija između očiju, mozga i pokreta ruku.

5) U petom mesecu života beba počinje da,pored krupnih predmeta primećuje i one sitnije i da prepoznaje predmete koje je videla i ranije što znači da beba sada zna da predmeti postoje i kada ih nema u njenom vidnom polju. To je znak da se mozak intenzivno razvija što se odražava na poboljšanje bebinog vida.

6) Do sedmog meseca bebin vid se razvija do te mere da ona može potpuno jasno da vidi ljude i predmete u svojoj okolini. Čulo vida se i dalje razvija pa će u uzrastu od godinu dana dete biti u stanju da vidi i prepoznaje osobei predmete čak i sa udaljenosti od nekoliko desetina metara.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

pupak kod beba

Kako prepoznati problem sa pupkom kod dece

Pupak predstavlja jedan od najvećih problema roditelja, kada dovedu bebu iz porodilišta. Ovaj, samo informativni …