Kako smršati 5-10 kg

Već i sami znate da biste smršali treba da sagorite kalorije koje unesete. Probali ste držanje dijete, vođenje dnevnika, formiranje režima vežbi, možda čak i hipnozu.

Očigledno je da problem nije u tehnici već u vašoj volji. Stare navike teško nestaju. Ako imate problem da se duže vremena u tome i trudite, evo nekih radikalnih koraka kojim ćete zauvek da prekinete sa rutinom.

Kako smršati 5-10kg

 

  1. Nemojte da zanemarite isprobano i istinito. Na kraju krajeva, mršavljenje se svodi na jedan osnovni princip: sagorite više kalorija nego što unesete. Ovi koraci neće uroditi plodom ako unosite na hiljade kalorija više nego što u stvari sagorite. Postavite temelje za gubitak težine na sledeći način:
    • Brojite kalorije i vodite dnevnik
    • Idite na dijetu
    • Smanjite unos šećera, sirupa od fruktoze iz kukuruza, zasićene masti.
    • Sagorite više kalorija vežbanjem. Trčite, hodajte, čak vežbajte za kompjuterom ispred kog sada sedite.
    • Kad je to moguće jedite hladnu hranu. Ako je umereno, jedite hladnu hranu ili na sobnoj temperaturi, na primer, hladnu supu ili tvrdo kuvanja jaja koja ste skuvali prethodno veče, sladoled umesto preterano slatkih voćnih sokova. Postoji formula pomoću koje možete da saznate koliko kalorija će određena temperatura vode (da, vode) da sagori, što je još jedan dobar primer kada pijete ledenu vodu umesto vodu iz česme prosečne temperature.
  2. Ubrzajte metabolizam. Možete pokušati sa i sa preparatima koji vam mogu pomoći da ubrzate metabolizam.
  3. Veliki tanjir, velika porcija, veliki dobitak na težini. Smanjite veličinu kuhinjskog posuđa. Ljudski um funkcioniše na misteriozan način. Izgleda da ako koristite manje činije, tanjire, i posude možete podsvesno da utičete na količinu vaših porcija. Čak su i stručnjaci iz oblasti nutricionizma žrtve ovog fenomena; 85-oro stručnjaka je dobilo nasumičan izbor malih i većih posuda i kašika za služenje sladoleda. Oni koji su dobili veće posude su se poslužili sa 31% više sladoleda i dodali bi još 14, 5% da su imali veće kašike.
  4. Spustite nož na stol. Ako spustite bilo koji pribor koji koristite, između svakog zalogaja, možete značajno da usporite vreme trajanja obroka, što će vašem stomaku dati šansu da se oseti sitim, i smanjićete verovatnoću da ćete odmah da nastavite da jedete. Još jedna tehnika koja može da ima sličan efekat jeste da uzmete gutljaj tečnosti između svakog zalogaja. Brojne studije su pokazale da ako sporo jedete, manje jedete. Čak postoji i aparatić koji možete da nabavite kod zubara a koji nosite kako bi vaša usna šupljina bila manja, tako da uzimate manje zalogaje i „viljuške za dijetu“ koje su tako čudne za upotrebu da ćete uneti manje hrane pri svakom zalogaju! Takođe postoje i tanjiri za sporije uzimanje hrane koji održavaju vašu hranu toplom, takođe se zovu „tanjiri za održavanje toplote“.
  5. Upoznajte neprijatelja! Napravite listu hrane na koju ste slabi. Ovo takođe nije uvek i nezdrava hrana. Ponekad se zavaravamo ako verujemo da dok god ne punimo naše stomake „lošom“ hranom, napredujemo. Barem volimo tako da razmišljamo nakon treće porcije voćne salate ili pojedene kese pereca koji su navodno zdraviji od čipsa. Zapamtite da je previše bilo čega loše. Verovatno ne treba da vodite dnevnik sa hranom da biste znali koja hrana je vaš neprijatelj. Uobičajeni „krivci“ su gazirana pića, hleb, alkohol, i brza hrana. Bez obrzira na to šta je vaša slabost, smanjite unos toga. Ako u potpunosti izbacite tu vrstu hrane, vrlo je verovatno da ćete preterati u tome. Kupujte mala pakovanja i konzumirajte je samo povremeno. Ako smanjenje ne urodi plodom, moraćete odmah da prekinete sa tim. Takođe, smanjite nepotrebne aktivnosti u sedećem položaju kojim se sagoreva samo mali broj kalorija i tako možete postati podložniji iskušenju da se prejedete.
  6. Testo od celog zrna žitarica. Izaberite okruglo zrno umesto okruglog stomaka. Ako izbacite hranu napravljenu od rafinisanog belog zrna i ubacite hranu od celog zrna (zobena kaša, zobeno zrno, testenina od celog zrna, smeđeg šećera i ječma) nećete gubiti na težini. Ipak, izgubićete više sala oko stomaka, čim ćete barem izgledati mršaviji. Ne samo da ćete se zbog vitkijeg izgleda bolje osećati, već ćete gubitkom visceralnog masnog tkiva takođe ukloniti ili smanjiti faktor rizika od dijabetesa drugog tipa, srčanih vaskularnih bolesti i nekih vrsta raka. Proverite etikete na hrani i pobrinite se da se bilo koja hrana koju kupujete na bazi žitarica sastoji od barem pedeset jedan posto celog zrna žitarica.
  7. Ograničite trošenje novca. Nekim ljudima je lakše da kontrolišu novčanik nego da kontrolišu dijetu. Samo napred, ukinite kreditne kartice i napravite fond za hitne slučajeve ako već niste (na sopstvenom računu i ostavite platne kartice kod kuće). Ograničite količinu novca koju imate u novčaniku posebno ako ste skloni iznenadnim napadima uživanja u hrani. Kad idete u kupovinu po namirnice, napravite spisak i ponesite dovoljno novca samo da kupite hranu sa spiska (za ovo će možda biti potrebno nekoliko pokušaja). Sramota zbog nedostatka novca na kasi će vas odvratiti od ubacivanja dodatnih stvari u kolica. Ako ne idete u kupovinu po namirnice, ponudite se da to uradite. Vaša porodice ili cimeri se mogu možda požaliti na nedostatak brze hrane, ali ćete im činiti uslugu ako napunite kuhinju zdravim stvarima. Zahvaliće vam kasnije…mnogo godina kasnije.
  8. Postavite digitalni sat da zvoni na svaka dva sata. Jedite samo kad se oglasi alarm. Spontano konzumiranje hrane (vreme kad osetite nalete gladi, želje, i preturite kuhinjske elemente ili ulice tražeći zadovoljstvo) su vaše naslabije tačke. Zbog ovoga vas sve knjige o mršavljenu savetuju da ne preskačete obroke. Ako jedete svaka dva sata, nećeti biti toliko gladni da se prežderavate kad jedete. Znate kako to već ide: „Ah, tako sam gladan/gladna…kolačići su tamo…Trebalo bi da idem skroz do one radnje da kupim sendvič, a moj stomak krči…“ Naravno, ako budete jeli čizburger na svaka dva sata, pronašli ste recept za gojaznost, ali verovatno ćete uspeti da se kontrolišete i držite se svoje dijete kad nemate nalete gladi da vam pomrače zdrav razum. Međutim, bilo bi lakše da planirate šta ćete da jedete (integralni keks u 10h, salatu od piletine u 12h, jedan komad preostale pite od višanja u 14h, parče hleba sa buterom od kikirikija u 16h i tako dalje). Ovo ima dodatnu korist za ubrzavanje vašeg metabolizma. Ako povećate vreme između obroka, vaše telo ide u fazu izgladnjivanja, čime će se vaš metabolizam usporiti zbog pretnje od gladovanja. Stoga, post i preskakanje obroka samo dodatno pogoršavaju stvari. Pored konzumiranja 4 do 6 zdravih obroka svaki dan, ako jedete zdrave grickalice to će takođe da ubrza vaš metabolizam.
    Još jedan koristan način jeste upotreba „skale gladi“. Ocenite osećaj gladi na skali od 0 do 10, s tim što 0 označava da ste toliko gladni da se osećate slabim, a 10 da ste siti i samo želite da se sklupčate na krevetu i varite hranu. Jedite kada ste na 3, a to je kada ste malo gladni, ali ne pregladneli.
  9. Brojite kalorije. Naravno, lakše je kada ste organizovani, ali zaista uspeva, i ne košta ništa! Pored toga što će vam pomoći da se držite dnevnog kalorijskog ograničenja, verovatno ćete se iznenaditi kada naučite koliko kalorija ima određena hrana (obično više nego što ste očekivali). Opšte pravilo je da svakih 3 500 koje smanjite, izgubite pola kilograma. To znači ako smanjite unos kalorija za 500 svaki dan (ukupno 3500 nedeljno), otprilike ćete gubiti pola kilograma nedeljno.Pristup „stare škole“ jeste da vodite dnevnik hrane i beležite broj kalorija koji unesete. Kalorijski sadržaj hrane koju jedete možete da pronađete ili na pakovanju hrane ili na internetu.Druga opcija jeste da nabavite brojač i povećate brojanje svaki put kad pojedete nešto (najpraktičnije je da napravite jedan klik za svakih unesenih deset kalorija). Planiranjem unapred i ređanjem hrane po kalorijskom sadržaju, ne samo da ćete uložiti trud u planiranje i nabavku hrane već ćete izbeći i da svaki dan razmišljate o raznovrsnoj hrani, što je vrlo korisno kada pokušavate da jedete manje.
  10. Menjajte kilograme za novac. Jedna studija iz 2007. je pokazala da što više platite ljudima da smršaju, više kilograma će izgubiti tokom perioda od tri meseca. Ako vam neko stalno zvoca da smršate, pitajte ga da vam plati za svaki izgubljeni kilogram. Ako je vaš poslodavac samo osiguranik, on ili ona možda mogu da razmisle da stave usluge kompanije na listu kompanija koje daju nagrade svojim zaposlenima kako bi ih ohrabrili da smršave. Takođe možete da potpišete ugovor kojim ste obavezni da platite za svaki dobijeni kilogram ( ili za svaki kilogram koji ne izgubite) i bez obzira za šta plaćate, taj novac može da bude dat u dobrotvorne svrhe.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako da se ne udebljate

Kako da se ne udebljate

Mi žene smo večito na nekim dijetama. Onda izbegavamo sve živo –  slatkiše što nam …

4 komentari

  1. Avatar photo

    Jako lepo napisan članak. Sve pohvale.

    Samo se ne bi složio sa upozorenjem da se sedmično mršavi pola do 1 kg.

    I to je previše.

    Pozdrav

  2. Dobar ćlanak. Mnogo je sve preko pola kile sedmićno, doduśe, nije dobro po źdravje. Osim ako nije voda ta koja odlaźi, to je ok.
    Pożdrav iż Polska.

  3. I dilema koja prevazilazi i Svetsku ekonomsku krizu,“Kako smrsati“?
    Mnogi ljudi traze nacin kako smrsati,ali ima puno dijeta i nacina koji nisu ispravni.
    Ljudi se izgladnjuju,sto nije dobro.Ima puno slucajeva ljudi koji umiru od anoreksije.Uvek je dobro obratiti se strucnjaku.

  4. Одличан чланак,можете ли ми рећи колико нам је калорија довољно да унесемо дневно?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *