Kako se rešiti lošeg zadaha

Kako se resiti loseg zadahaPostoje mnogi načini da se prikrije loš zadah, ali ako ste umorni od trenutnih rešenja i hoćete da ga se rešite jednom za svagda, stavite ova uputstva u glavu, ili da kažemo u usta?

Kako neutralisati neprijatan miris iz usta

  1. Operite vaša usta temeljno i pravilno. Dva najveća izvora lošeg zadaha iz usta su bakterije i ostaci hrane. Postoji na hiljade kutaka u unutrašnjosti usta gde se bakterije i hrana mogu nastaniti. Samo pranje nije dovoljno.
    • Očistite vaš jezik. Vaš jezik, na žalost, je poput čupavog tepiha u kom se mogu skriti svakakve vrste smrdljivog sadržaja. Kada perete zube (što bi trebalo biti najmanje dva puta dnevno) koristite četkicu, vrh četkice ili čistač jezika da „istrljate“ jezik od nečistoća.
    • Ako ste osetljivi, možda vam se ovaj zahvat neće svideti. Treba da očistite ceo jezik, uključujući i regiju pored vaših krajnika.
    • Koristite konac za zube. Neka vam to pređe u svakodnevnu naviku baš kao što je i pranje zuba. U početku, dok uklanjate zaostale delove hrane, desni vam mogu krvariti. Ali pomirišite na trenutak konac nakon što ga provučete kroz zube, ako se usuđujete. Videćete (osetićete) odakle dolazi loš zadah.
  2. Održavajte usta vlažnim. Suva usta su smrdljiva usta. Zato vam je ujutru loš zadah; usta vam u toku sna proizvode manje pljuvačke. Pljuvačka je neprijatelj lošeg zadaha ne samo zato što fizički spira bakterije i ostatke hrane, već i zato što poseduje antiseptik i enzim koji ubijaju bakterije.
    • Žvakaća guma stimuliše stvaranje pljuvačke (što ide u prilog prekrivanju lošeg zadaha). Bombone ne povećavaju stvaranje pljuvačke.
    • Pijte vodu. To neće sa sigurnošću pojačati stvaranje pljuvačke, ali će isprati vaša usta i dobro je za vas.
    • Suva usta mogu biti prouzrokovana korišćenjem raznih lekova ili pri određenim zdravstvenim problemima. Konsultujte se sa lekarom oko promene terapije, ili rešenja zdravstvenog problema.
  3. Pažljivo birajte žvakaću gumu. Kao što je prethodno napomenuto, svaka žvakaća guma je od pomoći zato što žvakanje stimuliše stvaranje pljuvačke. Neke žvakaće gume imaju bolje dejstvo u borbi protiv lošeg zadaha:
    • Žvakaće gume sa ukusom cimeta su posebno efektne u smanjenju broja bakterija u vašim ustima.
    • Potražite žvakaće gume koje su zaslađene ksilitolom; zato što, pre svega, šećer nije zdrav za vaša usta. Ksilitol je zamena za šećer koja u osnovi sprečava dalje širenje bakterija u usnoj duplji.
  4. Jedite banane. Verovatno već znate koju vrstu hrane posebno jakog mirisa treba da izbegavate, poput crnog i belog luka, sira, kafe (ili bar dobro operate zube nakon konzumiranja). Ali da li ste znali da ukoliko ste na dijetisa malim unosom ugljenih hidrata, može da vam se javi „ketonski zadah“? U osnovi, dok vaše telo sagoreva masti umesto ugljenih hidrata, ono stvara ketone, a neki se oslobađaju i u vašim ustima. Na žalost, ketoni smrde, pa će samim tim i vaš zadah smrdeti. Ukoliko ste na striktnoj dijeti koja podrazumeva restrikciju ugljenih hidrata, ili na bilo kakvoj dijeti kod koje sagorevate masti umesto ugljenih hidrata, razmotrite ubacivanje zdravih poslastica koje su bogate istim, poput jabuka ili banana.Ovo će se takođe desiti svakome ko je na postu, bilo iz religioznih razloga, ili zato što su anoreksični. Ako ste anoreksični, loš zadah je samo jedan od razloga zbog kog bi trebalo da prestanete sa izgladnjivanjem.
  5. Popričajte sa lekarom. Ako ste pratili gore navedena uputstva i niste uspeli da se rešite lošeg zadaha, možda imate problem medicinske prirode koji treba da rešite. Evo samo neke od potencijalnih uzročnika:
    • Kamenje na krajnicima. Postoje grumeni načinjeni od ostataka hrane i bakterije koje se manifestuju kao bele skrame na vašim krajnicima.
    • Ako ih uočite, možete ih pogrešno protumačiti kao infekciju grla, a ponekad nisu vidljivi golim okom. Takođe možete da osetite metalni ukus u ustima i/ili bol pri gutanju.
    • Dijabetična ketoacidoza. Ako imate dijabetes, vaše telo može da sagoreva masti umesto šećera, stvarajući ketonski zadah. Ovo je ozbiljno stanje koje iziskuje momentalno lečenje.
    • Trimetilaminurija TMA (“Riba miris sindrom”) Ako vaše telo ne može da razgradi hemijsku supstancu trimetilamin, ono će da se oslobodi u vašoj pljuvačci, stvarajući loš zadah. Takođe se može oslobađati prilikom znojenja, pa ćete pored postojećeg neprijatnog mirisa tela imati i loš zadah.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

3 komentari

  1. Ako redovno perete zube i odrzavate higijenu usne supljine,a i dalje imate neprijatan zadah obratite se lekaru.Uzrog toga su bakterije koje ne mogu biti „eliminisan“ sredstvima za odrzavanje usne supljine.Najverovatnije ako to lekari otkriju,uzimacete antibiotike.

  2. Avatar photo

    Postoji jedan dobar test da vidite da li vam jezik smrdi. Olizite celom povrsinom jezika dlan ili saku. Izuzetno je vazno da ostavite trag sa zadnjeg dela jezika. Ostavite to da se osusi (mada moze i neosuseno), pa onda pomirisite. Ako smrdi, a vi lepo iscetkajte jezik, kombinujuci klasican deo cetkice za zube, onaj sto cisti jezik, kao i kuplovnu vodicu za ispiranje ustiju. Vazno je da vodica nema alkohol. To daje odlicne rezultate.

  3. Cao.. Imam jedan problem i nadam se da ce mi neko pomoci.. Problem sa neprijatnim zadahom imam vec duze vreme, ali u poslednje vreme je to mnogo izrazeno, toliko mnogo da ne mogu ni sa kim da popricam na ulici, da sednem pored nekoga, verujte uzasno je neprijatno. Problem najverovatnije potice od nosa, isla sam na ORL i nikakve pomoci od pumpica koje sam koristila. Da li neko zna sta trebam da uradim, molim vas pomozite mi, mlada sam, tek trebam da se zaposlim i zivim a sa ovim problemom ce biti jako tesko! Inace, redovno perem zube, svi zubi su zdravi, nemam problema sa grlom.. :(
    Unapred zahvalna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *