Kako prepoznati trudnoću

Trudnoću možete prepoznati po mnogim simptomima, ali naravno ipak je to stvar individualne prirode. Neke žene ne mogu to da primete, pa se desi da u 3. mesecu trudnoće primete prvi simptom. Ono što može da vas buni su skoro identični simptomi kao pred menstruaciju, tako da i nije baš tako jednostavno prepoznati tu razliku, ali je svakako moguće uz malo bolje osluškivanje sopstvenog tela.

Kako prepoznati trudnoću

Koji su najčešći simptomi trudnoće?

 1. Kašnjenje menstruacije. Ukoliko vam menstruacija kasni, to će najčešće biti jedan od prvih znakova uzbune. Ukoliko dobijate mentruaciju redovno na 28 dana, a kasni vam oko 10 dana, trebale bi razmisliti o rađenju testa na trudnoću.
 2. Krvarenje. Kod nekih žena se dešava da 8-12 dana posle zatrudnjivanja malo krvare. Iscedak je obično jedva vidljiv, jer je bledo ružičaste boje, a ne crvene kao inače. Ranu trudnoću često prate i grčevi.
 3. Osetljivost i natečenost dojki. To je slično periodu pre nego što dobijete menstruaciju. Moguće je i da će područje oko vaših bradavica promeniti veličinu i potamneti. Uzrok za to je povećan nivo hormona.
 4. Umor. Vrlo čest simptom u prvih 8-10 nedelja trudnoće. Povećan nivo progesterona i stres koji trudnoća donese telu u vama prouzrokuju osećaj umora. Možda ćete imati osećaj da se niste dovoljno naspavale iako ste noć pre toga npr spavale preko 10 sati.
 5. Bolovi u kičmi. Osećate se kao da nosite jako tešku đačku torbu na leđima? To može biti jedan od pokazivača vaše trudnoće. Bolovi su uzduž kičme, a mogu se javiti kao i predmenstrualni u donjem delu kičme. To može da vas zavarava, da pomislite da nije u pitanju trudnoća, već da će menstruacija stići svakog trenutka. Ukoliko taj bol ne jenjava, odnosno ukoliko konstantno osećate ipak malo drugačiji bol od onog predmenstrualnog, morale bi razmisliti o rađenju testa na trudnoću.
 6. Jutarnja mučnina i povraćanje. Ovo su svakako jedni od pokazatelja da nešto nije uobičajeno kao ranije. Većina žena jutarnju mučninu oseti tek mesec dana posle zatrudnjivanja. Nekim ženama želudac počne stvarati probleme čak i pre. Jutarnja mučnina nažalost nije ograničena samo na jutra, jer se pojavljuje i preko dana, a i uveče. Osećaj mučnine vas može dosta iscrpeti, čak iako pojedete nešto taj osećaj mučnine je konstantno prisutan. Svakako se obratite lekaru oko utvrđivanja trudnoće.
 7. Često mokrenje. Primetile ste da često trčite do wc-a da piškite? Kad vam menstruacija kasni nedelju ili dve, može vas se desiti da počnete češće mokriti. Uzrok za to je povećana količina krvi i drugih tečnosti u telu, a posledica toga je da bubrezi prerade više tečnosti koja završi u vašoj bešici. Sa razvojem trudnoće taj je osećaj sve jači jer plod koji raste sve više pritiska na vašu bešiku.
 8. Promene u čulu mirisa. Nije ništa neobično ako vam mirisi koji su pre trudnoće bili sasvim normalni i obični, počnu biti sve drugo samo ne prijatni. Gubitak ili pak sa druge strane pojačan miris koji osećate može takođe biti jedan od simptoma vaše trudnoće. Obratite pažnju da li je možda parfem koje ste volele promenio miris.
 9. Promene u apetitu. Usprkos tome da brojne žene u trudnoći prati povećan apetit, još je češće da im hrana ne prija. Sa hranom vam se može desiti isto kao i sa mirisima, čak i sa onom koju si pre trudnoće najviše volela. Takav osećaj može biti privremen, ali isto tako se može desiti da te prati svu trudnoću. Nećeš imati potrebu da jedeš čak i po ceo dan, to je priznaj ipak malo čudno.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

pupak kod beba

Kako prepoznati problem sa pupkom kod dece

Pupak predstavlja jedan od najvećih problema roditelja, kada dovedu bebu iz porodilišta. Ovaj, samo informativni …

Jedan komentar

 1. Avatar photo

  Zanima me ako znate zašto trudnice vole kiselu hranu,kad skoro sve pate od gorušice u trudnoći?Nekako mi je nelogično…ili nisam u pravu,ne znam mnogo o tome,mada sam svašta nešto pročitala u ovom sjajnom tekstu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *