Kako napraviti voćni frape

Ukusna i brza slatka poslastica, pravi se od omiljenog voća, za samo nekoliko minuta! Popularni smoothie ili frape ima svoje obavezne sastojke, ali je moguće dodati i neke nove, kombinovati više vrsta voća, ukrašavati ti ga i servirati po želji… Piće koje se lako sprema, a još lakše konzumira odlično je za tople dane.
Kako napraviti vocni frape
Ovo je univerzalni i verovatno najjednostavniji način na koji je moguće napraviti frape.

Kako napraviti voćni frape

  1. Sastojci potrebni da se napravi frape za jednu osobu:
    • 100-200g voća
    • 2 dl mleka
    • 1 kašika šećera
    • par kockica leda
    • blender ili mikser
  2. Svi sastojci se sipaju u blender i kratko miksaju, sipaju u čašu i konzumiraju odmah.
    Izrada frapea je vrlo jednostavna, ali je tajna dobrog frapea u dodatnim sastojcima. I svakako u izboru voća od kojeg se pravi frape.
  3. Voće se stavlja u proizvoljnoj količini, sveže ili zamrznuto. Voće iz zamrzivača nema potrebe otapati pre pripreme, jer je na taj način frape odmah i raslađen, kakav se i pije. Štaviše, frape ima mnogo bolju konzistenciju kada se pravi od zamrznutog voća, a i sporije se topi.
  4. Ako odabrano voće nije dovoljno slatko, što naravno zavisi i od ukusa i želja konzumenata, dodaje se šećer ili med. Frape je mnogo ukusniji, a svakako i zdraviji ako se doda samo jedna kašičica meda u njega. Dijabetičari ga mogu zasladiti veštačkim ili prirodnim zaslađivačima (stevia).
  5. Alternativa mleku je napitak od soje sa ukusom mleka, popularno nazivan sojino mleko. Jogurt je odličan u kombinaciji sa voćem, a i samom frapeu daje dodatnu gustoću i mlečni ukus.
  6. Led je gotovo obavezan sastojak, iako se može i izostaviti. Frape je svakako neophodno rashladiti. Ako nemate jak blender koji može da samelje kocke leda, onda je bolje dodati ga naknadno ili dodati prethodno zamrznuto voće.
  7. Začini su ono što obogaćuje ovo piće. Vanila ukus se slaže sa svim voćem, bilo da je u obliku ekstrakta, štapića vanile ili vanil šećera. U frape od jabuka se dodaje malo cimeta da pojača ukus. Može se sipati i malo ruma ili slatkog likera, po želji.
  8. Frape je lako pretvoriti iz pića u jelo. Tačnije lagani obrok ili užinu. Umućenom frapeu dodati musli, mleveni keks, jezgrasto voće i za čas se dobija hranjiv i zdrav obrok. Može se dodati i čokolada.
  9. U frape se, iako nije po receptu, može dodati kugla sladoleda ili malo već umućenog i ohlađenog šlaga ili slatke pavlake.
  10. Da voće ne promeni boju (npr.jabuke,banane) preliva se sa malo limunovog soka.
  11. Frape se služi kao hladno piće. Sipa se u čaše dekorisane voćem,sa slamčicom ili kašikicom, ako je gušći.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Od stvari će vam trebati: , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

koktel kosmopolitan

Kako se pravi koktel Kosmopoliten

Kosmopoliten ima prijatnu ružičastu nijansu i dobro je balansiran između slatkog (triple sec/sok od pomorandže) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *