Kako negovati ispucale pete

Tokom letnjih meseci stopalo je izloženo pogledima i ogledalo je dobre nege i urednosti. Rado se šetamo bosonogi po vrelom pesku ili orošenoj travi, što je predivan osećaj, ali se zbog toga češće i suočavamo sa problemom zadebljenja na petama, koja ne izgledaju ni malo lepo.

Osim toga, zadebljanja na petama se u ekstremnim slučajevima mogu pretvoriti u žive rane. Mislim da je i više nego dovoljno razloga da se pojača briga za deo tela na koji se oslanjamo celom svojom težinom i to svakodnevno.

Najbolje bi bilo ako biste mogli da priuštite sebi profesionalni spa tretman u salonu lepotu, ali ukoliko niste u mogućnosti, pratite savete iz članka ispod.

Sledi nekoliko saveta kako sprečiti i lečiti sva oštećenja na petama.
Ispucale pete

Kako negovati ispucale pete

Peta je zadnji deo stopala i tačka oslonca, koja trpi pritisak težine čitavog tela u uspravnom stavu. Kada se kaže zadebljanje na petama ili grube, suve i ispucale pete misli se na hiperkeratotične promene kože ivice peta. Zadebljava rožnati sloj epidermis, kao odgovor na stalno trenje i pritisak. Orožali (hiperkeratotični) delovi kože se stvaraju kako bi zaštitili osetljivo tkivo stopala. Na petama je koža inače vrlo debela i gruba, pa zahteva posebnu negu. Postoje i neka nasledna stanja, zvana keratodermije, kod kojih se, ma šta radili da ih sprečimo, zadebljanja progresivno stvaraju i teško uklanjaju u potpunosti. Ipak,to ne znači da ne treba da pokušamo.
Da bi smo pravilno negovali pete, potrebno je upoznati se sa nekoliko činjenica:

Faktori koji predisponiraju zadebljanje kože peta

  1. Prekomerna težina
    Pošto pete nose težinu tela logično je da će pritisak bili jače izražen kod gojaznih osoba. Svaki kilogram viška stvara jače udare na petu prilikom hodanja. Jedna od benefita postizanja idealne telesne mase bi bila i glatka koža peta.
  2. Nepravilan hod
    Pravilno je da pri hodu prvo petom dodirnemo podlogu, a zatim spustimo celo stopalo i prste. Dakle, ima veliku ulogu u hodu, kao i u mirnom stavu ili kretanju. Ako nepravilno gazimo boleće nas pete.
  3. Sportske povrede
    Pete su posebno sklone oštećenjima kože, ali i dubljih tkiva pri bavljenju sportom. Posebno je važno obratiti pažnju prilikom džogiranja, jer tada sama peta trpi veliki pritisak. Ukoliko je stopalo u nepravilnom položaju lako će doći do njegove povrede.
  4. Neudobna obuća
    Moguće je nažuljati petu nošenjem neudobne i tesne obuće. Da bi se izbegla zadebljanja treba nositi adekvatnu obuću koja odgovara aktivnosti stopala. Ako hodamo, a posebno ako trčimo po tvrdoj podlozi potrebna je nešto mekša obuća.
  5. Šetnja ili trčanje na neadekvatnoj podlozi
    Stopalu ne pogoduje vruć pesak posle koga ih rashladimo u hladnoj vodi iz koje opet istrčimo bosonogi na pesak… na taj način će već zadebljale pete lako ispucati zbog temperaturne razlike. Hodamo li bosonogi možemo sigurno očekivati grube, zadebljale pete.
  6. Hod u papučama ili japankama
    Ako petom gazimo samu ivicu obuće sa tvrdim đonom (npr.klompe) zadebljanja su neminovna. Prekomerna težina plus papuče plus stajanje u mestu sasvim sigurno dovodi do naslaga na samoj ivici pete. Često se dešava da pri hodu u apostolkama ili papučama sa tankim đonom, koje se pritom i izuvaju, petom gazimo po asfaltu. To nam ostavlja crne i zadebljale pete, koje treba dobro odnegovati posle ovakvih svakodnevnih tortura.
  7. Dugotrajno stajanje
    Osim proširenih vena, sa dugotrajnim nepomičnim stajanjem u mestu idu i ispucale pete. Ralozi su jednim delom dugotrajan, povećan pritisak na petnu tačku oslonca, ali i loša cirkulacija krvi.
  8. Suva, dehidrirana koža
    Celog tela, a posebno stopala, koja su otkrivena, pa su izložena toploti i eventualnim opekotinama od sunca. Osim toga češće hodamo bosi i logično je da je neophodna dodatna hidracija i iznutra i spolja.

Pravilnom negom se sprečava nastanak tvrdih peta

  1. Ako uspete da izbegnete sve pobrojane faktore koji dovode do zadebljanja i one koje nisu spomenuti, već ste uradili mnogo za svoja stopala, posebno pete.
  2. Dalje, obavezna nega podrazumeva uklanjanje već stvorenih hiperkeratoza, koje je svakako lakše i uspešnije kada se sa dodatnom negom počne čim ih primetite. To nije toliko teško, jer će pete na prve znake zadebljanja biti grube na dodir, grebaće i izgledati izuzetno suvo i dehidrirano.

Kako ukloniti zadebljanja

  1. Napravite kupku sa toplom vodom u koju ćete rastvoriti malo morske soli (2-3 supene kašike). Možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja majčine dušice, žalfije ili nevena. Ove biljke omekšavaju kožu, pa će dalji tretman zadebljalih peta biti jednostavniji. Potopite cela stopala i držite dok koža ne postane smežurana. Pete su tada spremne za skidanje zadebljanja.
  2. Pete će biti meke i nežne ako ih s vremena na vreme istrljate limunom, koji će omekšati kožu.
  3. Vlažnu kožu na petama istrljajte dobro sunđerom za pete ili kamenom. Dok to radite povremeno pređite rukom preko peta i proverite da li je koža dovoljno nežna ili treba nastaviti struganje.
  4. Ako su naslage deblje treba ih pažljivo skinuti specijalnim žiletima.Čuvati se posekotina pažljivim i postepenim skidanjem slojeva orožale kože.
  5. Za omekšavanje izrazito orožale kože peta nanesite keratolitik u vidu masti/kreme koja sadrži 10% salicilnu kiselinu.
  6. Uradite piling celog stopala sa naglaskom na petama. Napravite piling od 3-4 kašike soli i maslinovog ulja, u količini dovoljnoj da poveže krupnu, morsku so. Ili uzmite neki od komercijalnih piling preparata namenjienih stopalima. Energično istrljajte pete. Isperite stopala toplom vodom i isfrotirajte ih peškirom.
  7. Kad su uklonjene naslage, kožu treba izdašno namazati hidrantnom kremom. Za pete su dobre sve kreme sa sadržajem salicilne, mlečne kiseline, uree…Najbolje (i najjeftiniije) je uzeti običan vazelin ili glicerinsku kremu i naneti u debljem sloju na pete.
  8. Odličnu kremu sa hidrirajućim i keratolitičkim (eksfolijativnim) efektom možete kupiti u apoteci. Pravi se po recepturi: 10g salicilne kiseline i 90g vazelina. Pitajte farmaceuta, znaće o čemu je reč.
  9. Kremu utrljati pokretima od prstiju stopala ka petama, a zatim kružnim pokretima na samim petama. Masaža stopala će obezbediti bolju prokrvljenost, a deluje i opuštajuće.
  10. Obuti pamučne čarape. Za bolji efekat kreme pete prekriti providnom folijom ili parčetom najlon kese, jer će se lekovita supstanca iz kreme brže i bolje upiti u kožu kada je pod okluzijom (kad se uparava ispod folije).

Pedikir čarape – novo i jednostavno rešenje

Možete probati i sa gotovim rešenjem u obliku SOSU pedikir čarapa. U pitanju je nov i proveren proizvod iz Japana. Ove čarape su napravljene za laku kućnu upotrebu, tako da uštedite vreme i novac koje biste potrošili za odlazak kod pedikira.

Najbitnija stvar kod ovih čarapa je da su bazirane na prirodnim svojstvima lekovitih sastojaka, tako da su sigurno za vašu kožu i da nemaju štetnih efekata.

SOSU čarape će omekšati kožu Vaših stopala i učiniti Vaše pete ponovo glatkim i lepim.

Komplikacije

Ako zanemarite prve znake formiranja naslaga, uskoro će zadebljanja biti još uočljivija u vidu debelih, belih otvrdnuća kože. Dalje se na ovakvoj podlozi usled izražene suvoće kože mogu formirati pukotine ili ragade. Ragade su linearne pukotine koje mogu biti vrlo duboke, zahvatati ne samo površni sloj kože (epidermis), već i krzno (dermis), koje je bogato krvnim sudovima. Zbog toga ragade često prate i krvarenja iz ravnih, dubokih linija kojima je peta ispresecana, od njene ivice do donjeg dela pete. Ragade su skoro uvek bolne i otežavaju obuvanje i kretanje. Naravno, može se nadovezati i infekcija, bakterijska ili gljivična i tako zakomplikovati banalan problem.

Kako lečiti ragade

Pošto su nastale ragade zapravo duboke rane tj.oštećenja kože, neophodan je njihov tretman, jer se retko dešava da prođu same od sebe.

  1. Kako je ovakvo ispucala peta sklona infekcijama neophodna je pojačana higijena stopala. Svakodnevno i po nekoliko puta na dan oprati noge blagim sapunom, koji ne isušuje. Lagano obrisati pete, pa naneti kremu ili mast.
  2. Potopite na nekoliko minuta stopala u rastvor kalijum permanganata ili nekog drugog sredstva za dezinfekciju. Na raspolaganju su: 1% Kalijum permanganat, 3% borna kiselina, 3% hidrogen. Alkoholi nisu podesni, jer dodatno isušuju kožu.
  3. Namažite antibiotsku mast na ragade, ako deluje da su ili bi se mogle inficirati. Pravilnom negom neće doći do infekcije čak ni kad se stvore ragade, ali kod osoba sa lošom cirkulacijom ili kod dijabetičara potrebno je koristiti antibiotike lokalno čak i kad nema znakova infekcije, preventivno.
  4. Preporučuje se i domaća mast od nevena ili kantarionovo ulje, koji blagotvorno deluju na svako oštećenje kože. Od prirodnih lekova deluju i kupke od žalfije ili nane.
  5. Ne primenjivati pilinge niti grube masaže.
  6. Nosite isključivo pamučne čarape i udobnu, meku obuću u kojoj se stopalo lako savija prilikom hoda. Cipele ili patike treba da su od prirodnih materijala da bi se izbeglo uparavanje i vlaženje stopala, što povećava osetljivost na gljivične infekcije.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *