Kako se zaštititi od neželjene trudnoće

Deca su najveće bogatstvo i to će vam potvrditi svaki roditelj. Međutim, mladi danas mnogo ranije stupaju u seksualne odnose i najčešće su nespremni za preuzimanje roditeljske uloge. Zbog toga je veoma važno zaštititi se od neželjene trudnoće i izbeći posledice koje ona donosi. Najsigurniji način je, naravno, neupuštanje u seksualni odnos, ali kako je veoma mali broj onih koji su spremni da se odreknu ovozemaljskih zadovoljstava, postoji nekoliko kontraceptivnih metoda kojima se možemo zaštititi.
Nezeljena trudnoca

Kako se zaštititi od neželjene trudnoće

  1. Najzastupljenija i najsigurnija kontraceptivna metoda je upotreba kondoma. Kondom ne samo da štiti od trudnoće, već je i jedino kontraceptivno sredstvo koje predstavlja zaštitu i od polno prenosivih bolesti. Koristi se za jednokratnu upotrebu, a deluje tako što ne dozvoljava spermatozoidima da dopru do jajne ćelije i oplode je. Iako se i muškarci i žene često žale da se upotrebom kondoma gubi draž seksualnog odnosa, moramo priznati da je to ipak mala cena koju treba platiti za sigurnu budućnost. Inače, ova vrsta kontracepcije se preporučuje za sve starosne grupe i kada se pravilno koristi, efikasan je u 93 posto slučajeva.
  2. Među najzastupljenije metode za sprečavanje neželjene trudnoće spada i kontraceptivna pilula. Iako ona ne štiti od polno prenosivih bolesti, vrlo je efikasana kao vid regulisanja plodnosti kod žena svih uzrasta. Takođe, ovaj vid kontracepcije se posebno preporučuje ženama koje nisu rađale jer štiti njihovu plodnost. Kontraceptivna pilula se koristi oralno, a sa njenim uzimanjem se počinje prvg dana menstrualnog ciklusa. Jedno pakovanje sadrži 21 pilulu koje je potrebno piti svakog dana, a sa istekom 21 dana napraviti pauzu od 7 dana u toku kojih će žena najverovatnije dobiti menstruaciju. Zbog toga je ova kontraceptivna metoda idealna i za regulisanje ciklusa. Ona deluje tako što onemogućava ovulaciju kod žena i time sprečava začeće.
  3. Računanje plodnih dana je često korišćen, ali nepouzdan način za sprečavanje začeća, pogotovo za žene i devojke koje imaju neredovne cikluse. Inače, osnova ove metode je činjenica da se u mesec dana dogodi samo jedna ovulacija i to je jedini period kada je moguće začeti, kao i tri dana pre i jedan dan posle same ovulacije, jer spermatozoidi mogu da prežive 48 do 72 sata. Ovulacija se dešava između 14. i 16. dana menstrualnog ciklusa, što znači da su plodni dani od 11. do 17. dana ciklusa, te u ovom periodu treba izbegavati odnose.
  4. Ukoliko ste imali nezaštićen seksualni odnos i sumnjate da je moglo doći do začeća, postoji jedna metoda koja se koristi u hitnim slučajevima. Pilula za dan posle nije kontraceptivno sredstvo, ali može sprečiti začeće ukoliko se uzme najkasnije 72 sata nakon rizičnog odnosa. Ona sprečava da jajna ćelija stigne do materice. Ova metoda sprečavanja trudnoće se ne sme koristiti više od dva puta godišnje i to u konsultaciji sa lekarom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

Kako uzbuditi muškarca u seksu

Muškarce je uglavnom lako uzbuditi, ali ima i onih kojima treba malo više vremena i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *