Kako savladati ljubomoru

Ako ste čuli nekoga da kaže da je nikad nije bio ljubomoran, verovatno nije iskren prema sebi. Čovek je normalan ako ima emocije, pa čak i one negativne, ponekad. Ljudski je ponekad osetiti bes ili ljubomoru. Niko nije imun na ljubomoru u određenom periodu života ili pod specifičnim okolnostima. Individualne razlike sastoje se samo u tome do koje mere ljubomoru dopuštamo i kako je ispoljavamo, odnosno savladavamo…
ljubomora

Kako savladati ljubomoru

  1. Osvrnućemo se na klasični oblik ljubomore među ljubavnicima, a neke druge vidove koje srećemo u životu, a koji više liče na zavist, ostaviti za drugi put.
  2. Samo onaj ko ništa ne oseća prema svom partneru nikad neće iskusititi teret ljubomore. Ipak, ne treba zaboraviti da ima ljudi kojima je sumnjičavost i ljubomorno ponašanje prešlo u naviku ili im je u neku ruku karakterna osobina. Treba veoma oprezno proceniti razloge ljubomore da bismo saznali da li nas neko mnogo voli ili prosto psihički maltretira.
  3. Ono što ne želite da se vama desi, nemojte raditi partneru. Dok ste sa nekim u vezi, nemojte kontaktirati bivše i flertovati sa drugima. Naročito ne u prisustvu aktuelnog partnera. Nemojte prećutkivati neke stvari i situacije, davati nejasne odgovore, nepotrebno lagati partnera, nikada. Napravićete sebi problem. Ako, npr. niste došli na sastanak zato što ste se napili pa vas je sramota da priznate, morate dati bar neko objašnjenje. U suprotnom će partner pomisliti da ste ga te večeri prevarili s nekim. Zar vi ne biste isto pomislili kad neko izbegava odgovor?
  4. Niko neće sebe mučiti sumnjama i kvariti uživanje tek onako iz dosade. Ako vas partner upita ko vam je onaj što vas stalno vozi kući, ne nervirajte se, objasnite mu. Nije vidovit da zna da vam je to rođak ili komšija.
  5. Neki od nas imaju veliki broj prijatelja različitog pola i sa svima se srdačno pozdravlja, šali i grli. Onome ko je navikao na društvo istog pola u početku će to izgledati kao flertovanje, ali ako provedete više vremena zajedno, trebalo bi da se privikne.
  6. Ljubomora je najčešće u svom korenu oblik nesigurnosti. Ljubomorna osoba nije sigurna u sebe, u fizičkom pogledu, vezano za seksualnost, ili u emotivnom smislu. Ali može biti i odraz nepoverenja prema drugima. Osoba koja je nesigurna u sebe nije to postala bez razloga. Uzrok su često traume iz prošlosti ili neki oblik ponašanja parnera u društvu na koji nesigurna osoba nije navikla.
  7. Na ljubomoru uvek odgovorite većom dozom ljubavi, posvetite više pažnje i vremena voljenoj osobi i gradite poverenje iskrenim razgovorom. Ako svojim ponašanjem ostavite utisak osobe koja ništa ne krije i ne radi iza leđa, velike su šanse da ljubomorni partner prestane to da bude.
  8. Ako dodjete u neku neprijatnu situaciju da vas partner otvoreno ponižava i pravi ljubomornim, ako otkrijete da vas je prevario, otkrijete neku laž koja škodi vašoj vezi ili neke čudne fantazije partnera u kojima nema vas…verujte, saosećamo sa vašim bolom. Normalna reakcija je bes, razočaranje, povređenost. Mnogi će pomisliti da će im srce lakše zaceleti ako neverniku uzvrate istom merom.
  9. Osveta preljubniku nažalost ne može izbrisati loše iskustvo koje smo doživeli. Mislite li da će onaj koji je prevario naučiti lekciju?
  10. Svi smo mi ponekad na iskušenju, ali ako nekog volimo, nećemo ga izdati nikad, bez obzira na to da li može da sazna ili ne. Oni koji nisu odoleli iskušenju nisu vredni vašeg truda i duboko su zagrizli u porok, tako da ih je teško „popraviti“. Od čitavog pokušaja osvete, verovatno će vam ostati dodatno gorko sećanje na to kako ste jednom napravili budalu od sebe.
  11. Progutajte knedlu, plakaćete kad dođete kući, a pred nevernikom dignite glavu i kaznite ga prezirivim pogledom. Dajte sve od sebe da zaboravite! Dajte sebi vremena za to. Osećanja koja ste vi gajili prema osobi ne nestaju preko noći, ali ćete postepeno prihvatiti da su nekom drugom potrebnija nego tom neverniku.
  12. U svakom slučaju, samo bez preterivanja, svađe i nasilja! Ako je dotle došlo, vi onda definitivno niste jedno za drugo i uzalud dokazivanja ko je kriv.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

Kako uzbuditi muškarca u seksu

Muškarce je uglavnom lako uzbuditi, ali ima i onih kojima treba malo više vremena i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *