Kako se razvija beba

Sve bebe su različite i rastu različitom brzinom, ali je svakoj neophodno da je hrane, da joj bude toplo, da je održavaju čistom, da je vole, da joj pričaju i da bude zaštićena od opasnosti. U ovom članku navešću karakteristična ponašanja bebe u različitim etapama njenog razvoja.
razvoj beba

Kako se razvija beba

  1. Tek rođena beba odmah može da sisa i guta mleko iz majčinih dojki ili iz bočice. U početku beba može jasno da vidi jedino stvari na oko 20 cm od svog lica. Beba se trza ukoliko čuje iznenadan jak zvuk i plače glasno da nam da do znanja da je gladna ili joj je neugodno. Tek rođena beba na vrhu glave ima mekanu tačku (fontanela), gde kosti lobanje još nisu srasle. Za tek rođene mališane je, takođe, karakteristično da spavaju od 14 do 18 sati dnevno.
  2. Bebe od 4 meseca uživaju da ih nose i ljuljuškaju. Ovo je doba kada počinju da primećuju svet oko sebe, te se često istežu da dohvate stvari. Beba stara 4 meseca može da drži igračku stavljenu u njenu ruku, kao i da prepozna lica koja najčešće viđa, što iskazuje kroz osmehivanje tim osobama.
  3. Sa 9 meseci beba može da sedi sigurno. Njene ruke su u stanju da dohvate i drže predmete. Ona može da premešta igračke iz jedne ruke u drugu i nastoji da sve stavi u usta. Omiljena igra joj je da ispušta i baca stvari i da se smeje glasno.
  4. Oko godinu dana stara beba se brzo kreće naokolo puzanjem ili vučenjem na zadnjici. Okreće se kad čuje svoje ime i razume jednostavne zahteve.. Otprilike u ovo vreme beba izgovara i svoju prvu reč.
  5. Bebe vrlo brzo rastu i uče. Do navršenih godinu dana, većina beba ima tri puta veću težinu nego po rođenju. Tokom prve dve godine, bebe sve više i bolje upravljaju svojim pokretima. One uče da hodaju, da se penju, da se hrane i da šaraju olovkom.
    Gledajući, slušajući i dodirivajući stvari oko sebe, bebe uče o svetu oko sebe. One uče da slušaju i razumeju, kao i da spoje dve ili tri reči zajedno i da pojasne njihovo značenje. One uče da prepoznaju i zavise od ljudi koji o njima brinu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Daliborka Pitulic

Avatar photo

SLIČNO

pupak kod beba

Kako prepoznati problem sa pupkom kod dece

Pupak predstavlja jedan od najvećih problema roditelja, kada dovedu bebu iz porodilišta. Ovaj, samo informativni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *