Kako da obezbedite vrata od provale

Da li vam nekoliko nedavnih krađa za koje ste čuli na vestima ili koje su se desile u vašem komšiluku ne daju da spavaju? Srećom, postoje načini da zaštitite sebe (i svoju porodicu) od provala, a da to ne bude ugrađivanje alarmnog sistema ili nabavljanje psa čuvara. Evo kako ćete sprečiti provalnike da uđu u vaš dom na najlakši i najočigledniji način: na vrata.

provala vrata

  1. Nabavite odgovarajuća ulazna sigurnosna vrata. Spoljna vrata bi trebalo da budu od fiberglasa, punog drveta, medijapana i punog drveta presvučena furnirom, ili od metala. Vrata od iverice prevučena furnirom su kao od kartona i lako se mogu razvaliti. Obavezno, metalna vrata ojačajte sa unutrašnje strane, u suprotnom, ona se mogu izvaditi iz okvira pomoću dizalice za automobile.
  2. Zaključajte vrata. Kod značajnog broja provala, provalnik je ušao u kuću žrtve kroz otključana vrata. Čak i najbolje brave na svetu su beskorisne, ako ih ne koristite. Sva spoljna vrata zaključajte, kada god izlazite, čak i na nekoliko minuta, a zaključavajte ih i kada ste u kući, naročito noću.
  3. Ugradite sigurnosnu bravu. Sa izuzetkom kliznih vrata, sva spoljna vrata bi trebalo da, pored svojih brava, imaju ugrađenu i sigurnosnu bravu. Ona bi trebalo da bude kvalitetna i pravilno ugrađena.
  4. Ugradite zaštitu za cilindar oko cilindra brave (dela u koji ubacujete ključ). Provalnici nekad mogu da uklone ili oštete cilindre brave udaranjem, trzanjem, ili tako što ih jako vuku. Zaštitite ih metalnim zaštitnim pločama ili krugovima sa obe strane vrata.
  5. Zamenite klimave šildove. Šildovi su metalne pločice koje se nalaze oko brave. Sva spoljna vrata trebalo bi da imaju ojačane metalne šildove koji su pričvršćeni šrafovima od 7cm. Neke kuće imaju ugrađene šildove lošijeg kvaliteta ili šildove koji su kratkim šrafovima jednostavno pričvršćeni za vrata.
  6. Obezbedite šarke koje se vide. Šarke bi trebalo da se nalaze sa unutrašnje strane vrata. Ako vaše nisu, okačite vrata drugačije ili obezbedite šarke koje se vide pomoću zavrtanja koji ne mogu da se skidaju. Ovo možete učiniti tako što ćete skinuti bar dva centralna šrafa sa šarke (sa obe strane) i zameniti ih zavrtnjima koji se ne skidaju (njih možete nabaviti u gvožđari) ili ekserima sa dve glave koje koriste zidari. Čak i šarke koje ne štrče treba pričvrstiti za okvir pomoću šrafova od oko 7cm.
  7. Ojačajte okvir. Čak iako imate jaka i kvalitetna vrata, pravilno postavljene brave, provalnik može da uđe tako što će razvaliti okvir vrata. Većina okvira je jednostavno ugrađeno u zid i poluga ili malo jači udarac može da bez problema odvoji okvir od zida. Pričvrstite okvir vrata za zid tako što ćete staviti nekoliko šrafova od oko 7cm duž okvira i praga, i oni bi trebalo da dođu do zida.
  8. Ugradite špijunke. Špijunke vam omogućavaju da vidite ko je sa druge strane vrata. Na sva spoljna vrata, u visini očiju ugradite širokougaone špijunke. Ako morate da otvorite vrata da biste videli ko je, onda vam vaše brave neće puno pomoći. Pokušajte da nađete špijunke sa poklopcem kako biste sprečili ljude da vam vire u stan pomoću posebnih alatki, koje funkcionišu kao obrnute špijunke.
  9. Ojačajte staklo. Za maksimalnu bezbednost, vaša spoljna vrata ne bi trebalo da imaju staklo, a ne bi trebalo ni da vam prozori budu toliko blizu vrata da lopov može da ih razbije i otključa vrata sa unutrašnje strane. Ali, ako ipak imate staklena klizna vrata, staklene panele na vratima ili prozore koji su blizu, sa spoljne strane stavite rešetke ili zaštitnu foliju sa unutrašnje strane.
  10. Obezbedite klizna vrata. Najbolji način da obezbedite klizna vrata je da ugradite brave sa ključem gore i dole na vratima. Ili bar, stavite nešto (debelu drvenu palicu, na primer) i namestite tako da sprečava otvaranje vrata. Bez obzira na to koju metodu koristite, dobro je ideja ojačati staklo, kao što je preporučeno u prethodnom koraku.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

Kako osposobiti sigurnosni video nadzor

Uvid u dešavanja u i oko vaše kuće u periodu kada vi niste tu više …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Od dobrog lopova nema obezbeđenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *