Kako održavati oralnu higijenu

Oralna higijena je podjednako važna kao i higijena tela. Kao što svakodnevno vodimo brigu o našem telu i licu, tuširamo se, nanosimo razne kreme, pakovanja i pilinge, isto tako je neophodno da posvetimo pažnju i održavanju higijene usta i zuba. Zadah iz usta, bolni zubi i krvarenje desni su samo neki od najčešćih posledica loše higijene ili neodržavanja higijena usne šupljine. Nažalost, ljudi često ne razmišljaju o zdravlju svojih zuba sve do momenta kada problem nastupi. Kako bismo sprečili bol, upale i nagomilavanje bakterija, moramo reagovati na vreme redovnim i pravilnim održavanjem oralne higijene.
oralna-higijena

Kako održavati oralnu higijenu

  1. Pranje zuba je, svakako, najbitniji faktor u održavanju oralne higijene. Pranjem otklanjamo naslage koje se talože na zubima i tako sprečavamo stvaranje kamenca koji je uzrok mnogih bolesti zuba. Naravno, neophodno je da zube peremo pravilno, sa odgovarajućom četkicom i dovoljno često i dugo. Stomatolozi najčešće preporučuju umereno tvrde četkice jer su one efikasne u otklanjanju naslaga, a istovremeno i dovoljno meke da ne oštete sluzokožu desni. Takođe, zube bi trebalo prati posle svakog obroka, ali je neophodno to činiti bar dva puta dnevno, ujutro i uveče. Za pravilno održavanje oralne higijene veoma je bitno i da se zubi peru dovoljno dugo. Idealno bi bilo prati ih tri minuta jer je to dovoljno da se naslage odstrane. Pomoćno sredstvo u čišćenju zuba je konac za zube koji bi trebalo koristiti nakon svakog pranja četkicom jer iako pranjem odstranimo većinu naslaga, neke delove usne duplje ne možemo da očistimo na taj način. Za to služi specijalan konac kojim se čiste bočne površine zuba. On se koristi tako što se namota na dva kažiprsta, provuče se kroz prostor između zuba i sporim pokretima se povlači na dole.
  2. Izbegavanje loših navika je takođe veoma bitno ukoliko želimo (a želimo!) da imamo zdrava usta i zube. Pušenje je jedan od glavnih neprijatelja lepih i zdravih zuba. Pored toga, pušenje doprinosi lošem zadahu, a to je nešto što svi želimo da izbegnemo. Postoje i mnoge druge loše navike, kao što su disanje na usta i žvakanje na samo jednu stranu, koje bismo trebali da izbegavamo zarad lepog osmeha.
  3. Oralna higijena ne podrazumeva samo higijenu zuba. Desni, jezik i sluzokoža usne duplje takođe zaslužuju negu. Nakon pranja zuba, potrebno je koristiti tečna sredstva za ispiranje ili gelove koji se utrljavaju u desni. Jezik se čisti posebnim četkama za jezik koje je moguće kupiti u svakoj apoteci.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *