Kako ublažiti stomačne tegobe

Crevna oboljenja, oboljenja digestivnih organa kao i slične trenutne tegobe ne možete lečiti bez saveta lekara, ali pravilnom dijetom možete prorediti pojavu gastero tegoba i ublažiti njihovo dejstvo. Kada se tegobe pojave, najbolje je najpre krenuti sa postom, a zatim nastaviti sa dijetom koja se preporučuje za svaki problem ponaosob.
stomacne-tegobe

Kako ublažiti stomačne tegobe

  1. Bolesnici koji imaju previše kiseline u želucu treba strogo da se klone onih jela koja doprinose stvaranju kiseline. Treba da zaobiđu jela pečena na masti, a da za pripremu hrane koriste kvalitetna ulja. Zabranjena su im alkoholna pića i napici koji sadrže ugljenu kiselinu. Treba da izbegavaju jake začine, so, slatkiše i kafu. Najbolje da izbegavaju kupus i pasulj a da više koriste pirinač i hleb koji vezuju kiselinu. Prženi krompir će izazvati kiselinu, dok bareni neće. Treba paziti da se ne jede jelo dok je vruće.
  2. Nasuprot njima, bolesnici koji pate od nedostatka želudačnog soka treba da koriste u ishrani namirnice koje podstiču lučenje želudačnog soka. To treba da je lako svarljiva hrana uz dodatak soka od limuna, soka od paradajza i drugih voćnih sokova. Jogurt treba da koriste koriste svakodnevno.
  3. Kod bolesti upale debelog creva treba izbegavati jela koja obiluju celulozom da se ne bi nadražila sluokoža creva. Ali ako neko pati od zatvora, onda se upravo preporučuje hrana sa dosta celuloze, presno voće, presan kiseo kupus, crni hleb, seme lana, mlečni šećer, kao i razblaženo jabukovo sirće. Jabukovo sirće je dobro i protiv gasova. Ali sirće generalno, nije dobro ako patite od viška kiseline.
  4. Čaj od lista dunje doprinosi prestanku dijareje, dok je kompot od šljiva dobar protiv zatvora.
  5. Zvuči suviše jednostavno da bi bilo delotvorno i ljudi brzo prestanu da paze na ishranu, ali šteta je. Zar da stalno kupujemo skupe lekove? Zar je teško u ishranu na koju smo već navikli uvesti malo reda i discipline?
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Jedan komentar

  1. odlican clanak !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *