Kako napraviti liker od cimeta i lešnika

Likeri spadaju u aromatična i slatka pića koja često klasifikuju kao ženska pića, jer ih karakteriše blag ukus, miris i kombinacija aroma.
lesnik

Kako napraviti liker od cimeta i lešnika

Firmirani likeri imaju akcenat na aromi, odnosno baznom sastojku od kog su pravljeni kao što su čokolada, kokos i sl.. Likere koje pravimo sami u domaćoj radinosti, karakterišu lekovita svojstva i preporučuju se kod određenih tegoba, imaju način i vreme konzumiranja.

Domaći likeri se prave potapanjem različitih sastojaka, najčešće koštunjavih plodova i lekovitih biljaka u prirodnu rakiju sa dodavanjem šećera radi slatkog ukusa. Jedan od ređe korišćenih sastojaka za pripremu likera su štapići od cimeta koji mogu da se kombinuju sa skoro svim orašastim plodovima i voćem zbog arome.

Cimet sadrži mangan, gvožđe, kalcijuma, bakra i cinka, štapići cimeta imaju prekrasan miris, a aroma cimeta podstiče rad mozga, poboljšava pažnju, memoriju, radnu memoriju i vizuelni doživljaj.

Lešnici sadrže mononezasićene masne kiseline koje pomažu u snižavanju nivoa LDL ili lošeg holesterola i povećanju nivoa HDL ili dobrog holesterola, bogati su dijetetskim vlaknima, vitaminima i mineralima koji pomažu u zaštiti od bolesti i raka. Izuzetno su bogati folnom kiselinom, odličan izvor vitamina Е iminerala kao što su mangan, kalijum, kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, cink i selen.

Liker od cimeta i lešnika ima blag ukus i lep miris, zlatno-smeđe je boje i dekorativnog izgleda pa se može pakovati u lepe flaše i namenuti kao poklon. Zbog cimeta i lešnika dobija blagotvorna svojstva i veoma je uspešan u lečenju upale grla, za dezinfekciju usne duplje i preventivno ispiranje usta i grla, blagotvorno deluje na želudac i stomak i kod anemije.

 1. Priprema:
  • 1 litra prirodne rakije
  • 2 dl vode
  • 150 gr sirovog lešnika
  • 2 cimet štapića, 700 gr. belog šećera
  • 4-5 zrna karanfilčića
 2. U veću staklenu teglu usuti šećer, lešnike, štapiće cimeta izlomiti na sitnije delove i ubaciti, dodati karanfilčić i tek onda sipati vodu i rakiju.
 3. Dobro promešati i otvor tegle prekriti najlonom i gumicom, tako da dok liker ne odstoji svih šest nedelja netreba ga otvarati.
 4. Liker je potrebno da odstoji celih šest nedelja uz konstantno mešanje, tako što se sadržaj u tegli okreće ukrug, kružnim okretanjem tegle, ali bez otvaranja same tegle.
 5. Nakon što prođe šest nedelja sipa se u staklene flaše. Svi sastojci se ravnomerno rasporede u dve flaše, ništa se odbacuje. Ukupno se dobije blizu dve litre gotovog likera.
 6. Prilikom korišćenja u čašice se sipa i lešnik koji se može pojesti, jedino se prilikom konzumiranja odbacuju štapići cimeta i karanfilčić.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 8, prosek: 5,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Tatjana Konakov Radić
Moj portfilio: http://www.dreamstime.com/whitetqueen_portfolio_pg1 http://www.dreamstime.com/whitetqueen_info

SLIČNO

cicvara

Kako se pravi cicvara

Zabluda je da su naše bake kuvale komplikovana masna jela za čiju je pripremu bilo …

Ostavite odgovor