Kako napraviti liker od cimeta i lešnika

Likeri spadaju u aromatična i slatka pića koja često klasifikuju kao ženska pića, jer ih karakteriše blag ukus, miris i kombinacija aroma.
lesnik

Kako napraviti liker od cimeta i lešnika

Firmirani likeri imaju akcenat na aromi, odnosno baznom sastojku od kog su pravljeni kao što su čokolada, kokos i sl.. Likere koje pravimo sami u domaćoj radinosti, karakterišu lekovita svojstva i preporučuju se kod određenih tegoba, imaju način i vreme konzumiranja.

Domaći likeri se prave potapanjem različitih sastojaka, najčešće koštunjavih plodova i lekovitih biljaka u prirodnu rakiju sa dodavanjem šećera radi slatkog ukusa. Jedan od ređe korišćenih sastojaka za pripremu likera su štapići od cimeta koji mogu da se kombinuju sa skoro svim orašastim plodovima i voćem zbog arome.

Cimet sadrži mangan, gvožđe, kalcijuma, bakra i cinka, štapići cimeta imaju prekrasan miris, a aroma cimeta podstiče rad mozga, poboljšava pažnju, memoriju, radnu memoriju i vizuelni doživljaj.

Lešnici sadrže mononezasićene masne kiseline koje pomažu u snižavanju nivoa LDL ili lošeg holesterola i povećanju nivoa HDL ili dobrog holesterola, bogati su dijetetskim vlaknima, vitaminima i mineralima koji pomažu u zaštiti od bolesti i raka. Izuzetno su bogati folnom kiselinom, odličan izvor vitamina Е iminerala kao što su mangan, kalijum, kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, cink i selen.

Liker od cimeta i lešnika ima blag ukus i lep miris, zlatno-smeđe je boje i dekorativnog izgleda pa se može pakovati u lepe flaše i namenuti kao poklon. Zbog cimeta i lešnika dobija blagotvorna svojstva i veoma je uspešan u lečenju upale grla, za dezinfekciju usne duplje i preventivno ispiranje usta i grla, blagotvorno deluje na želudac i stomak i kod anemije.

  1. Priprema:
    • 1 litra prirodne rakije
    • 2 dl vode
    • 150 gr sirovog lešnika
    • 2 cimet štapića, 700 gr. belog šećera
    • 4-5 zrna karanfilčića
  2. U veću staklenu teglu usuti šećer, lešnike, štapiće cimeta izlomiti na sitnije delove i ubaciti, dodati karanfilčić i tek onda sipati vodu i rakiju.
  3. Dobro promešati i otvor tegle prekriti najlonom i gumicom, tako da dok liker ne odstoji svih šest nedelja netreba ga otvarati.
  4. Liker je potrebno da odstoji celih šest nedelja uz konstantno mešanje, tako što se sadržaj u tegli okreće ukrug, kružnim okretanjem tegle, ali bez otvaranja same tegle.
  5. Nakon što prođe šest nedelja sipa se u staklene flaše. Svi sastojci se ravnomerno rasporede u dve flaše, ništa se odbacuje. Ukupno se dobije blizu dve litre gotovog likera.
  6. Prilikom korišćenja u čašice se sipa i lešnik koji se može pojesti, jedino se prilikom konzumiranja odbacuju štapići cimeta i karanfilčić.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Tatjana Konakov Radić

Avatar photo
Moj portfilio: http://www.dreamstime.com/whitetqueen_portfolio_pg1 http://www.dreamstime.com/whitetqueen_info

SLIČNO

cicvara

Kako se pravi cicvara

Zabluda je da su naše bake kuvale komplikovana masna jela za čiju je pripremu bilo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *