Kako lečiti opekotine

Mnoge opekotine su posledica nesrećnih slučajeva u domaćinstvu. Toplota, trenje ili razne hemikalije mogu da opeku ili opare kožu. Brzo pružanje prve pomoći je od velike važnosti i kod jačih i kod blažih opekotina.

opekotine

Kako lečiti opekotine

  1. Kada dodje do opekotine prvo treba ukloniti nakit ili odeću koji možda pritiskaju zahvaćeni deo.
  2. Prva pomoć kod opekotina jeste da se zahvaćeno područje drži pod vodom najmanje 10minuta. Voda će rashladiti kožu i ublažiti peckanje. Ukoliko voda nije pri ruci od pomoći može biti i hladno mleko ili ledeni čaj ili pak bilo koja hladna tečnost koja ne nadražuje kožu.
  3. Nakon toga opekotinu treba prekriti sterilnim, nelepljivim zavojem ili bilo kakvom čistom, suvom tkaninom koja dobro upija.
  4. Posle pružanja prve pomoći opekotine mogu same zarasti, ali u tome im može pomoći i sledeće:
    • Lavandino ulje. Nanesti ulje na opekotinu i prekiti gazom, a ivice pričvrstiti flasterom. Dodavati ulje svakih dva sata tokom sledećih 24h, ali ne skidati gazu! Medjutim, ako i nakon toga opekotina ne zaraste ,onda treba pomešati 6 kapi lavandinog i 2 kapi geranijumovog ulja sa kašičicom ulja od semenki grejpfurta ili ulja slatkog badema. To treba ponavljati 4 puta dnevno dok opekotina ne prodje.
    • Kantarionovo ulje. Ovo ulje je od davnina poznato kao ulje koje se nanosi na sve rane, pa tako i na opekotine. Koristi se za lečenje lakših opekotina i opekotina od sunca i to tako što se nanese na oštećeno područje.
    • Aloe vera. Koristi se gel od aloe vere tako što se nanosi na ranu. Ali i list takodje može biti delotvoran. Treba ga prerezati po dužini i sok iz njega cediti na opekotinu.
    • Mast od nevena. Delotvoran je kod opekotina od sunca kao i ostalih opekotina manjeg stepena kao što su opekotine od pegle, rerne i slično. Na opečeno mesto mast treba dobro utrljati i postupak ponavljati nekoliko puta u toku dana.
  5. U borbi protiv opekotina može biti delotvoran i losion ili mast od zovinog cveta, jogurt, med, belance…
  6. Male opekotine koje zahvataju površinski sloj kože se mogu lečiti kod kuće bez posete lekaru. Medjutim, ako se radi o dubljim i većim opekotinama, a posebno o onim izazvanim električnom strujom obavezno treba potražiti lekarsku pomoć. Lekara treba posetiti i ako se radi o jakim opekotinam u ustima i grlu, o opekotinama kod kojih se stvara gnoj, oticanje i jako crvenilo, kao i kod opekotina koje su dublje od površine kože.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

4 komentari

  1. Avatar photo

    а који је ваш савет за опекотине од сунца?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *