Kako se rade testovi za utvrđivanje neplodnosti

Da bi se utvrdio uzrok neplodnosti, potrebno je uraditi seriju testova. U svakom slučaju, oboje, i muškarac i žena treba da se podvrgnu testiranju. Ljudski reproduktivni sistem je vrlo kompleksan, pa testiranje može trajati i po nekoliko meseci. Pre nego što žena odluči da se testira, prvo mora da razgovara sa svojim partnerom. Par mora biti psihički pripremljen. Kada se uzrok otkrije, pristupa se adekvatnom tretmanu.
utvrdjivanje-neplodnosti

Testiranje neplodnosti žene

  1. Opšti pregled uključuje ginekološki pregled, PAPA test, istoriju bolesti, pitanja koja se odnose na menstrualni ciklus i seksualne navike. Doktor treba da utvrdi koje vrste lekova pacijentkinja koristi, da li pije alkohol, da li je pušač, da li koristi ilegalne droge. Osim toga, treba utvrditi metod kontracepcije koji je žena uobičajeno koristila. Vrlo je važno utvrditi da li žena ima neku seksualno prenosivu bolest. Ako ima, onda treba uraditi još niz adekvatnih testova.
  2. Hormonalnim analizama utvrđuje se nivo ženskih progesterona, funkciju 3 osnovna hormona hipofize (FSH, LH i prolaktin), kao i hormona štitne žlezde.
  3. Bakteriološki testovi otkrivaju postojanje ili nepostojanje izvesnih bakterija (Klamidija, Mikoplazma i Ureaplazma) i infekcija. Uzima se bris cerviksa.
  4. Testovima za ovulaciju utvrđuje se funkcionisanje ovulacije i tačno vreme ovulacije, koje je veoma važno za ostvarivanje željene trudnoće.
  5. Genetsko testiranje je važno za utvrđivanje genetskih predispozicija za pojavu steriliteta.
  6. Laparoskopija je hirurški zahvat kojim se otkrivaju nepravilnosti u radu jajnika, jajovoda i materice. Zahvat se sprovodi pod anestezijom.
  7. Histerosalpingografija (HSG) je testiranje kojim se utvrđuje stanje materice i jajovoda. Na taj način proverava se prohodnost jajovoda ili neki drugi problemi koji se mogu sanirati hirurškim putem.
  8. Postkoitalni test je vrsta brisa koji se radi nakon odnosa. Tako se obavlja ispitivanje pokretljivosti i imunološka svojstva spermatozoida u cervikalnoj sluzi žene. Test se radi sredinom menstrualnog ciklusa jer se tada očekuje ovulacija.

Testiranje neplodnosti muškarca

  1. Opšti fizički pregled koji podrazumeva pregled genitalija. Lekar treba da dobije odgovore na osnovna pitanja o seksualnim navikama muškarca. Zatim, da li uzima neke lekove, da li pije alkohol i pitanja koja se uopšteno odnose na životne navike.
  2. Analiza semene tečnosti je testiranje koje se može sprovoditi nekoliko puta. Semena tečnost se analizira u laboratoriju, i time se utvrđuje količina, boja i prisutnost upale ili krvi.
  3. Hormonske analize se vrše testiranjem krvi. Tako se utvrđuje nivo testosterona i drugih muških, seksualnih hormona.
  4. Ultrazvuk je takođe važno testiranje za utvrđivanje stanje reproduktivnih organa.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Džajević-Zlatičanin

Avatar photo

SLIČNO

pupak kod beba

Kako prepoznati problem sa pupkom kod dece

Pupak predstavlja jedan od najvećih problema roditelja, kada dovedu bebu iz porodilišta. Ovaj, samo informativni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *