Kakopedija > Posao i novac > Privreda > Kako objasniti ulogu spoljnih faktora u nacionalnoj privredi

Kako objasniti ulogu spoljnih faktora u nacionalnoj privredi

Ni jedna zemlja, nije u mogućnosti da opstane sama, pa samim tim zbog toga mora saradjivati sa drugim zemljama. S toga se kao jedna od glavnih uloga spoljnih fakotra u nacionalnoj privredi izdvajaju uvoz i izvoz.
nacionalna privreda

Kako objasniti ulogu spoljnih faktora u nacionalnoj privredi

Uvoz je neophodan jer zemlja ne može proizvesti apsloutno sve što joj je potrebno, isto tako neophodan je i izvoz. Zemlja uvozi one sirovine koje ima u deficitu odnosno manjku ili one koje uopšte ne proizvodi.

Zemlja izvozi one sirovine kojima obiluje odnosno one koje ima više nego što joj je potrebno.Uvoz i izvoz omogućavaju priliv novih ideja, tehnika i tehnologija.

Veoma važna uloga spoljnih fakotra je i kod kretanja kapitala izmedju najrazvijenih zemalja, ali ova uloga je bitna i kod nerazvijenih zemalja. Kod zemalja u razvoju kretanje kapitala je pretežno potčinjeno izvozu robe, a pre svega izvozu mašina i oprema.

Jedan od najvažnijih spoljnih faktora jeste i podela rada i specijalizacija. Ovo državi omogućava da se usko specijalizuje za proizvodnju onih sirovina odnosno proizvoda u kojima je ona najbolja i time joj se pruža mogućnost da bude u većoj prednosti od ostalih zemalja.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 3, prosek: 4,67

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Ostavite odgovor