Kako objasniti ulogu spoljnih faktora u nacionalnoj privredi

Ni jedna zemlja, nije u mogućnosti da opstane sama, pa samim tim zbog toga mora saradjivati sa drugim zemljama. S toga se kao jedna od glavnih uloga spoljnih fakotra u nacionalnoj privredi izdvajaju uvoz i izvoz.
nacionalna privreda

Kako objasniti ulogu spoljnih faktora u nacionalnoj privredi

Uvoz je neophodan jer zemlja ne može proizvesti apsloutno sve što joj je potrebno, isto tako neophodan je i izvoz. Zemlja uvozi one sirovine koje ima u deficitu odnosno manjku ili one koje uopšte ne proizvodi.

Zemlja izvozi one sirovine kojima obiluje odnosno one koje ima više nego što joj je potrebno.Uvoz i izvoz omogućavaju priliv novih ideja, tehnika i tehnologija.

Veoma važna uloga spoljnih fakotra je i kod kretanja kapitala izmedju najrazvijenih zemalja, ali ova uloga je bitna i kod nerazvijenih zemalja. Kod zemalja u razvoju kretanje kapitala je pretežno potčinjeno izvozu robe, a pre svega izvozu mašina i oprema.

Jedan od najvažnijih spoljnih faktora jeste i podela rada i specijalizacija. Ovo državi omogućava da se usko specijalizuje za proizvodnju onih sirovina odnosno proizvoda u kojima je ona najbolja i time joj se pruža mogućnost da bude u većoj prednosti od ostalih zemalja.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *