Kako napraviti džem od smokava

Ovaj džem postaje sve popularniji slatki premaz, a kiflice, kroasani i palačinke su odlični kada ih njim napunite. Postoji više razloga zbog kojih u pravljenje zimnice treba da uvrstite i pravljenje ovog džema. Pored toga što je smokva prirodni melem i za psihu i za telo, jer sadrži bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, vitamina B6 i C, takođe ima i nizak sadržaj masnoće i obezbeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća ili povrća. Džem se priprema veoma jednostavno (potrebno je svega 40 minuta).
dzem od smokava

Kako napraviti džem od smokava

  1. Pripremiti sve neophodne sastojke: 1 kg svežih smokava, 1 limun, 100 g oraha, 500 g šećera, kesica želatina
  2. Samleti polovinu oraha, a preostale grubo naseckati.
  3. Smokve prvo dobro oprati, a zatim ih iseckati na manje komade i staviti u posudu za kuvanje. Dodati limunov sok, orahe i želatin koji je prethodno izmešan sa dve kašike šećera.
  4. Zagrevati uz mešanje dok ne prokuva.
  5. Kada smesa prokuva dodavati ostatak šećera uz stalno mešanje. Pustiti da masa proključa i nakon toga uz stalno mešanje kuvati još oko tri minuta.
  6. Kipuću smesu staviti u čiste i zagrejane tegle i zatvoriti.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

sladoled od cokolade

Kako napraviti sladoled od čokolade

Mmmm… sladoled… prava poslastica još vrele letnje dane predstavlja pravo osveženje još ako je i …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Mmmmm, nikada nisam jela džem od smokava jer sirove se vrlo brzo pojedu :D Ali čim budu bile prve smokve, ispobaću ovaj recept. Hvala :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *