Kako sačuvati zdrav osmeh

Briga o zdravlju zuba je nešto o čemu svakodnevno moramo voditi računa. Može se reći da zubi u stvari predstavljaju naš zdravstveni karton u kome se jasno očitava naš stil života i higijenske navike. Većina zubnih bolesti sa kojima se suočavamo jesu pre svega posledica našeg nemarnog odnosa prema njima, tako da samo pravilnom higijenom i redovnom kontrolom zuba možemo sprečiti ove bolesti ili pak sanirati u njihovoj najranijoj fazi.

zdrav osmeh

Kako sačuvati zdrav osmeh

  1. Ono što treba naglasiti da posledice nebrige o zubima i usnoj šupljini vrlo često može da se odrazi i na zdravlje celog organizma.
  2. Najčešće bolesti nečistih zuba jesu karijes, upala desni i parodontoza. Takođe, loša, nedovoljna i neadekvatna higijena može dovesti od stvaranja teško uočljivih naslaga na zubima na kojima bakterije nalaze sve što im je potrebno za razmnožavanje. Bakterije onda stvaraju žarišta u usnoj duplji i mogu dovesti do infekcija.
  3. Karijes je bolest hroničnog karaktera koja sporo napreduje. Bakterije koje se gomilaju na zubima razaraju zubnu gleđ i sloj ispod- dentin, tako da je u toj fazi zub jako osetljiv i na toplo i na hladno. Međutim bakterije se sve više i dublje naseljavaju tako da infekcija zatim prelazi u okolinu korena zuba, gde se na vrhu korena stvara gnojna kesica pa zub onda počinje da boli na pritisak.
  4. Parodontoza je bolest zubnog mesa, koja se razvija usled pogrešne ishrane, nedovoljne higijena mada može biti i naslednog faktora. Jedan od početnih simptoma jeste krvarenje desni kod pranja zuba kao i upale desni. Ukoliko se ne leči može dovesti do toga da zubi postanu veoma osetljivi i da na kraju počinju da se klate.
  5. Zato je neophodno redovno odlaziti stomatologu kako bi se otkrilo na vreme svaka promena na zubima. Najbolji način sprečavanja pojave bolesti jeste njihova pravilna higijena odnosno temeljno pranje zuba posle svakog obroka, a obavezno pred spavanje i nakon uzimanja slatkiša. Veoma bitno je i dužina vremena i način pranja zuba – potrebno je četkati ih najmanje tri minuta i to od korena zuba prema njihovom vrhu, a treba tretirati i desni i jezik.
  6. Veoma bitne stavke kod očuvanja zdravlja zuba jesu i četikice za zube, kao i paste i na kraju naravno i ishrana.
  7. Kod četkice za zube je važno da je menjate na svaka 3-4 meseca, da bude sa srednje tvrdim dlačicama koje na krajevima nisu oštre. Glava četikice bi trebala da bude dovoljno mala kako bi mogla da dopre do svih delova usne šupljine i svih zuba. Osobe sa vrlo osetljivim desnima bi trebalo da koriste specijano dizajnirane četkice za osetljive zube i desni.
  8. Što se tiče pasti za zube danas na tržištu mogu se naći veliki broj pasti koje nudi kompleksnu zaštitu od karijesa, naslaga, kamenca. Medjutim ukoliko imate problema sa krvarenjem desni najbolje je da se konsultujete sa stomatologom.
  9. U borbi protiv bolesti zuba može dosta pomoći i uravnotežana ishrana. Ona treba da sadrži dosta voća i povrća, a manje zasićenih masti i soli. Izbegavajte hranu koja sadrži dosta šećera , posebno lepljive slatke dezerte kao što je na primer karamela.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *