Kako (ne) ostati u drugom stanju

Iako se o seksu danas dosta priča, većina maloletnika ali i ljudi starijeg doba ponekad se nađu u situaciji da ne znaju šta treba, a šta ne treba raditi .Samo od tebe zavisi u kom dobu ćeš početi sa seksualnim životom. Neki jednostavno nisu zainteresovani, nekima se još nije pružila prava prilika… Vremena za to će uvek biti, tako da je sasvim ok da se taj trenutak odloži. Ne treba raditi nešto što nam ne prija, niti možemo da očekujemo to od svog partnera, osim što je nemoralno, primoravanje i zakonski kažnjivo.
trudnoca

Kontracepcija

  1. Imaš pravo da zaštitiš sebe i obavezu da zaštitiš partnera od neželjene trudnoće i polnih bolesti. Zato treba da upotrebljavaš kontraceptivna sredstva, ili sredstva preventivne zaštite. Treba da naučiš da ih koristiš pravilno i da znaš koje će posledice imati na tvoj organizam.
  2. Kondomi su jedino kontraceptivno sredstvo koje štiti i od polnih bolesti. Pošto su osetljivi na toplotu i mehanička oštećenja, proveriti rok upotrebe i redovno obnavljati zalihe.
  3. Anti-bebi pilule koriste devojke i mogu se kupiti u apoteci ili dobiti na recept ginekologa. Pošto sadrže hormone koji na naše telo mogu uticati na razne načine obavezno se informisati o mogućim posledicama pre nego ih upotrebite.
  4. Jutro posle
    Ove pilule možete kupiti u apoteci. Piju se najviše 72 sata nakon rizičnog odnosa. Bilo bi veoma dobro da se prethodno posavetujete sa ginekologom, a ukoliko nemate vremena pažljivo pročitajte uputstvo koje se uz pilule dobija. U sastavu ovih tableta su jaki hormoni koji mogu biti opasni po zdravlje. Nipošto se ne preporučuje česta upotreba.

TRUDNOĆA

Jedini prirodni način da žena ostane u drugom stanju je da prilikom seksualnog odnosa sa osobom suprotnog pola jedan spermazoid uspe da probije opnu jajne ćelije.
To se ne mora obavezno dogoditi pri vaginalnom odnosu, svako izlivanje sperme u blizini vaginalnog otvora je ruzično.
Da bi došlo do oplodnje moraju biti ispunjeni još neki uslovi, kao što su određena telesna temperatura i kvalitet sperme.

– Kako ne možeš da zatrudniš
1. putem poljupca
2. dodira
3. analnog seksa
4. oralnog seksa

– Kako možeš da proveriš da li si trudna?
Ako su prošle najmanje dve nedelje od rizičnog odnosa, možeš da upotrebiš test za otkrivanje trudnoće, koji se kupuje u apotekama .Smatra se da su njegovi rezultati pouzdani u više od 90 odsto slučajeva. Preporučljivo je i da se obrati ginekologu, a da bi dijagnoza bila potpuno sigurna on će preporučiti i ultra zvuk.

Ako je test pozitivan imaš tri mogućnosti.
1. da rodiš i odgajiš dete
2 .da prekineš trudnoću
3. da rodiš i daš dete na usvajanje.

Nijedno od ovih rešenja ne mora da bude pravo, ali može biti najbolje u datim okolnostima. Važno je da se odluci posveti onoliko vremena i razmišljanja koliko je potrebno da budete sasvim sigurni u nju. Razgovarajte sa partnerom, doktorom, roditeljima, prijateljima i s nekim ko će moći da razume i znati da pomogne. Informacije i savete naći ćete u savetovalištima i drugim organizacijama sličnog tipa.

Mogući simptomi trudnoće su

–  izostanak menstruacije
–  probadanja slična predmenstrualnim bolovima
–  mučnina
–  glavobolja
–  bol u grudima
–  pospanost
–  iscrpljenost
–  često mokrenje

TOKOM TRUDNOĆE

  1. Razgovarajte sa ginekologom, drugim majkama, trudnicama, čitajte knjige, gledajte filmove, uglavnom probajte sami da se informišete o svemu što vas zanima.
  2. Bitno je da se redovno ide na lekarske preglede i ponašati se u skladu sa savetima koje tamo dobijate.
  3. Prijavite se na vežbe psihofizičke pripreme za porođaj.
  4. Čuvajte se stresa.
  5. Održavajte fizičku kondiciju.
  6. Nemojte da pušite, pijete, uzimate lekove.
  7. Vodite računa o ishrani. Ako se slabo hranite dovodite u rizik zdravlje svoje bebe. S druge strane, previše hrane otežava kretanje i disanje, a samim tim i porođaj.

ABORTUS

Dok jedni smatraju da nerođene bebe imaju pravo na život bez obzira na okolnosti, drugi zastupaju stanovište da odluka o abortusu zavisi od situacije i osećanja majke. Ako ste u situaciji da razmišljate o prekidu trudnoće, razgovor sa nekim može da bude od velike pomoći.

Kod nas je abortus dovoljen i zakonom određen na sledeći način
– Može se izvršiti samo na zahtev majke, trudne žene
– Ako ima manje od 16 godina, potrebna je pismena saglasnst roditelja
– Ako specijalista ginekologije i akušerstva ustanovi da bi se time teško narušilo zdravlje žene ili ugrozio život, abortus se ne sme izvršiti.

Prekid trudnoće se ne može izvršiti posle navršene desete nedelje trudnoće osim u slučajevima
– kada se utvrdi da se na drugi način može spasiti život ili otkloniti teško narušavanje zdravlja žene
-kada postoji sumnja da će se dete roditi sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima
– kada je do začeća došlo izvršenjem krivičnog dela kao što su solovanja, odljuba ili rodoskrvljenje.

Ako ste se odlučili na prekid trudnoće ,obratite se ginekologu doma zdravlja gde imate zdravstveni karton.
Ginekolog je dužan da
– utvrdi starost trudnoće
– pribavi nalaze o vašoj krvnoj grupi, RH faktoru, podatke o ranijim bolestima
– samostalno, a po potrebi i uz konsultaciju lekara specijaliste utvrdi da li postoji opasnost da prekid trudnoće naruši vaše zdravlje
– ukaže na opasnost i posledice prekida trudnoće.

Prekid trudnoće do navršene desete nedelje može se obaviti samo u zdravstvenim ustanovama koje imaju bolničku službu ginekologije i akušerstva, operacionu salu i službu za tranfuziju krvi.

Usled različitih poremećaja može se dogoditi da organizam odbaci plod, naročito u prva tri meseca. To je još jedan razlog za redovne posete lekaru.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

pupak kod beba

Kako prepoznati problem sa pupkom kod dece

Pupak predstavlja jedan od najvećih problema roditelja, kada dovedu bebu iz porodilišta. Ovaj, samo informativni …

5 komentari

  1. Avatar photo

    Clanak ti je naj,najbolji.Vrlo je poucan.Sve pohvale.

  2. Avatar photo

    Clanak ti je naj,najbolji.Vrlo je poucan.Sve pohvale.

  3. Avatar photo
    Zorica Mladenović

    ovo bi trebalo da pročita svaka devojčica čim dobije menstruaciju

  4. Avatar photo

    ja ću svoju ćerku,ovu što je sad u pubertetu,naterati da pročita ovo,da ne moram da pričam istu priču drugi put.sve pohvale autorki,zaista profi urađeno.Znači tako bi trebalo da izgleda članak za koji se može dobiti više od 100 poena,samo napred.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *