Kako izmasirati stopala

Nema boljeg načina da oraspoložite voljenu osobu nakon dugog i napornog dana, nego da njenim bolnim stopalima pružite divnu, opuštajuću masažu stopala. Evo nekoliko tehnika masaže stopala u kojima bi svako uživao.
masaza stopala

Priprema za masažu

  1. Postavite osobu koju ćete masirati u odgovarajući položaj – Za početak, postavite osobu u poluležeći iskošeni položaj (na leđima). Tokom masaže će morati da se okreće na stomak kako bi vam pružila pristup različitim položajima stopala i zglobova.
  2. Mesto gde će osoba spustiti svoja stopala prekrijte peškirom – Na ovaj način ćete sprečiti da se taj komad nameštaja umrlja i izmasti kremom ili uljem koje ćete koristiti za masažu.
  3. Napravite kupku za stopala – Potopite stopala u kadicu sa toplom vodom 10-15 minuta. Ako želite, možete dodati esencijalna ulja, mirišljave soli ili napraviti sapunicu sa malo gela za tuširanje, zatim blago protrljajte stopala u vodi. Tako ćete opustiti osobu koju masirate i pri tom ukloniti prljavštinu sa stopala. Kad završite sa kupkom, obrišite i osušite nežno stopala peškirom.
  4. Izaberite kremu, ulje ili losion sa kojim ćete raditi – Kreme imaju veću gustinu od losiona i dobre su za masiranje stopala. Ulja će vam pomoći da omekšate grube i tvrde delove stopala. Možete u bilo kojoj parfimeriji ili apoteci kupiti kreme i ulja koje su baš za ovu namenu, a možete i sami napraviti svoju unikatnu kombinaciju krema i ulja za ovu priliku, dodajući esencije koje volite (lavanda, limun, eukaliptus, badem, vanila…).
  5. Blago ugrejte ulje i kremu koju ćete koristiti za masažu – Tako ćete učiniti masažu mnogo prijatnijom, nećete izazvati šok naglim nanošenjem hladne kreme na stopala.

Osnovna masaža stopala

  1. Držite zadnji deo stopala sa obe ruke – Počnite da trljate zadnji deo stopala, lagano se pomerajući ka tabanu. Kako se približavate tabanu, tako postepeno pojačavajte pritisak prstiju. Zatim krenite u kontra smeru, vraćajući se ka zadnjem delu stopala i polako popuštajući pritisak.
  2. Trljajte petu stopala – Koristite palčeve za ovo i pravite male krugove srednjeg do jačeg pritiska. Detaljno izmasirajte celu petu. Ponovite iste pokrete i na prednjem delu stopala (na jastučićima ispod prstiju).
  3. Zagrejte stopala trenjem – Trljajte palčevima gore-dole po peti stopala. Dok jedan palac ide na gore, drugi na dole i tako naizmenično.
  4. Masirajte površinu oko članka – Obema rukama pravite kružne pokrete oko članka (i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane noge), zatim prstima nežno protrljajte članak.
  5. Pesnicom izmasirajte ris stopala – Skupite šaku u pesnicu i zglobovima prstiju pritiskajte i trljajte ris stopala. Uvrćite pesnicu napred-nazad i blago gnječite tu površinu stopala.
  6. Izmasirajte nožne prste – Izmasirajte svaki nožni prst zasebno. Blago izvucite oba palca. Ovo može izazvati puckanje i krckanje zgloba prsta, ali dokle god to osobi kojoj pružate masažu nije neprijatan i neugodan osećaj, nastavite sa svakim prstom posebno. Zatim klizite napred-nazad kažiprstom po prostoru između prstiju. Na kraju nežno protrljajte palcem i kažiprstom svaki nožni prst koristeći ulje za masažu.

Savladavanje drugih tehnika

  1. Indijska masaža stopala – Držite stopalo obema rukama sa strane, držeći palčeve na centralnom delu risa. Pomerajte ruke napred-nazad, kao da cedite mokar peškir. Dozvolite da se stopalo pomera tokom ove tehnike, ne treba da bude fiksirano.
  2. Petrisaža u predelu ahilove tetive i zadnjeg dela stopala – Petrisaža je tip masaže koji podrazumeva stimulaciju mišića njihovim stiskanjem i gnječenjem. Počnite tako što ćete obuhvatiti zadnji deo pete i članak, oko ahilove tetive. Rukom blago stisnite taj deo i lagano povucite stopalo. Počnite lagano, ali zatim dodajte postepeno pritisak i brzinu pokretima. Pritiskajte mišiće stopala, počevši od ahilove tetive pa lagano sve do nožnih prstiju. Ovime ćete razraditi mišiće stopala. Istu tehniku i pokrete koristite i u pravcu od ahilove tetive do donjeg dela lista. Donji mišići lista su povezani sa mišićima stopala i petrisaža u ovom predelu noge pomaže da se stopalo još više opusti i relaksira.
  3. Izmasirajte list – List počinje iznad ahilove tetive i završava se ispod kolena i veoma je povezan sa mišićima stopala. Neka vaš partner ispravi nogu vertikalno, a vi podlakticom lagano nanosite pritisak na mišiće lista. Idite lagano od vrha lista ka stopalu i laktom povećavajte pritisak na mišiće. Zatim neka partner legne na stomak, a vi uhvatite jednom rukom stopalo za petu i lagano gurajte celu nogu ka kolenu, prvo sa blagim pritiskom, a zatim postepeno povećavajte pritisak.
  4. Rotirajte skočni zglob – Rotirajte stopalo oko skočnog zgloba, napravite 10 krugova u jednom pravcu, pa 10 u drugom. Može se desiti da zglob krcka, ali sve dok osobi koju masirate ovo nije neprijatno, nema potrebe da prestajete.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    vrlo rado cu primeniti masazu stopala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *