Kako izmasirati stopala

Nema boljeg načina da oraspoložite voljenu osobu nakon dugog i napornog dana, nego da njenim bolnim stopalima pružite divnu, opuštajuću masažu stopala. Evo nekoliko tehnika masaže stopala u kojima bi svako uživao.
masaza stopala

Priprema za masažu

 1. Postavite osobu koju ćete masirati u odgovarajući položaj – Za početak, postavite osobu u poluležeći iskošeni položaj (na leđima). Tokom masaže će morati da se okreće na stomak kako bi vam pružila pristup različitim položajima stopala i zglobova.
 2. Mesto gde će osoba spustiti svoja stopala prekrijte peškirom – Na ovaj način ćete sprečiti da se taj komad nameštaja umrlja i izmasti kremom ili uljem koje ćete koristiti za masažu.
 3. Napravite kupku za stopala – Potopite stopala u kadicu sa toplom vodom 10-15 minuta. Ako želite, možete dodati esencijalna ulja, mirišljave soli ili napraviti sapunicu sa malo gela za tuširanje, zatim blago protrljajte stopala u vodi. Tako ćete opustiti osobu koju masirate i pri tom ukloniti prljavštinu sa stopala. Kad završite sa kupkom, obrišite i osušite nežno stopala peškirom.
 4. Izaberite kremu, ulje ili losion sa kojim ćete raditi – Kreme imaju veću gustinu od losiona i dobre su za masiranje stopala. Ulja će vam pomoći da omekšate grube i tvrde delove stopala. Možete u bilo kojoj parfimeriji ili apoteci kupiti kreme i ulja koje su baš za ovu namenu, a možete i sami napraviti svoju unikatnu kombinaciju krema i ulja za ovu priliku, dodajući esencije koje volite (lavanda, limun, eukaliptus, badem, vanila…).
 5. Blago ugrejte ulje i kremu koju ćete koristiti za masažu – Tako ćete učiniti masažu mnogo prijatnijom, nećete izazvati šok naglim nanošenjem hladne kreme na stopala.

Osnovna masaža stopala

 1. Držite zadnji deo stopala sa obe ruke – Počnite da trljate zadnji deo stopala, lagano se pomerajući ka tabanu. Kako se približavate tabanu, tako postepeno pojačavajte pritisak prstiju. Zatim krenite u kontra smeru, vraćajući se ka zadnjem delu stopala i polako popuštajući pritisak.
 2. Trljajte petu stopala – Koristite palčeve za ovo i pravite male krugove srednjeg do jačeg pritiska. Detaljno izmasirajte celu petu. Ponovite iste pokrete i na prednjem delu stopala (na jastučićima ispod prstiju).
 3. Zagrejte stopala trenjem – Trljajte palčevima gore-dole po peti stopala. Dok jedan palac ide na gore, drugi na dole i tako naizmenično.
 4. Masirajte površinu oko članka – Obema rukama pravite kružne pokrete oko članka (i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane noge), zatim prstima nežno protrljajte članak.
 5. Pesnicom izmasirajte ris stopala – Skupite šaku u pesnicu i zglobovima prstiju pritiskajte i trljajte ris stopala. Uvrćite pesnicu napred-nazad i blago gnječite tu površinu stopala.
 6. Izmasirajte nožne prste – Izmasirajte svaki nožni prst zasebno. Blago izvucite oba palca. Ovo može izazvati puckanje i krckanje zgloba prsta, ali dokle god to osobi kojoj pružate masažu nije neprijatan i neugodan osećaj, nastavite sa svakim prstom posebno. Zatim klizite napred-nazad kažiprstom po prostoru između prstiju. Na kraju nežno protrljajte palcem i kažiprstom svaki nožni prst koristeći ulje za masažu.

Savladavanje drugih tehnika

 1. Indijska masaža stopala – Držite stopalo obema rukama sa strane, držeći palčeve na centralnom delu risa. Pomerajte ruke napred-nazad, kao da cedite mokar peškir. Dozvolite da se stopalo pomera tokom ove tehnike, ne treba da bude fiksirano.
 2. Petrisaža u predelu ahilove tetive i zadnjeg dela stopala – Petrisaža je tip masaže koji podrazumeva stimulaciju mišića njihovim stiskanjem i gnječenjem. Počnite tako što ćete obuhvatiti zadnji deo pete i članak, oko ahilove tetive. Rukom blago stisnite taj deo i lagano povucite stopalo. Počnite lagano, ali zatim dodajte postepeno pritisak i brzinu pokretima. Pritiskajte mišiće stopala, počevši od ahilove tetive pa lagano sve do nožnih prstiju. Ovime ćete razraditi mišiće stopala. Istu tehniku i pokrete koristite i u pravcu od ahilove tetive do donjeg dela lista. Donji mišići lista su povezani sa mišićima stopala i petrisaža u ovom predelu noge pomaže da se stopalo još više opusti i relaksira.
 3. Izmasirajte list – List počinje iznad ahilove tetive i završava se ispod kolena i veoma je povezan sa mišićima stopala. Neka vaš partner ispravi nogu vertikalno, a vi podlakticom lagano nanosite pritisak na mišiće lista. Idite lagano od vrha lista ka stopalu i laktom povećavajte pritisak na mišiće. Zatim neka partner legne na stomak, a vi uhvatite jednom rukom stopalo za petu i lagano gurajte celu nogu ka kolenu, prvo sa blagim pritiskom, a zatim postepeno povećavajte pritisak.
 4. Rotirajte skočni zglob – Rotirajte stopalo oko skočnog zgloba, napravite 10 krugova u jednom pravcu, pa 10 u drugom. Može se desiti da zglob krcka, ali sve dok osobi koju masirate ovo nije neprijatno, nema potrebe da prestajete.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 5, prosek: 4,80

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Dijana Zarić
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Jedan komentar

Ostavite odgovor