Kako se rešiti sezonske depresije

Kako se resiti sezonske depresijeMenja se godišnje doba, nikako da se odlučite da li je za jaknu, mantil ili kaput, osim toga vam se stalno spava, bezvoljni ste, poremetili se apetit, sve vas mrzi i ništa vam ne pričinjava zadovoljstvo. Znate kada vam neko kaže „To ti je od vremena.“ ? E pa u pravu je, jer razlog takvim promenama raspoloženja, energije i ritma je upravo tmurno vreme bez sunca. Kako da se reši problem?

Kako se rešiti sezonske depresije

  1. Pokušajte da uhvatite svaki zrak sunca. Sunce je glavni „okidač“ za lučenje melatonina i serotonina koji vama pomažu da budete srećni, čili i raspoloženi.
  2. Fizička aktivnost je ono čemu treba da težite, pa makar i na silu. Možete da šetate sa prijateljima, džogirate ili organizujete neko specijalno druženje na otvorenom – recimo uz roštilj.
  3. Kada počinje jesen, spontano iz plakara vadimo odeću tmurnih boja. Uradite potpuno suprotno – oblačite se u vedre i svetle boje. Ne samo da ćete se osećati bolje, već ćete i drugima biti prijatniji za druženje. Osim u odeću, unesite boje gde god možete.
  4. Ako baš morate da budete u zatvorenom, neka prostorija bude osvetljena što je više moguće. Ipak redovno provetravajte, pa čak i ako je napolju hladno.
  5. Voćni mirisi će vam definitivno pomoći – možete jesti voće, koristiti voćna eterična ulja za isparivače ili voćne losione za telo. Mirisna voćna kupka tokom zauzete radne nedelje će vam definitivno podići nivo pozitivne energije.
  6. Družite se! Svaka od ovih aktivnosti će vam biti prijatnija ako ste u prijatnom društvu.
  7. Vitamin C nije nešto što vam bake preporučuju samo za imunitet – on vam daje snagu koja vam zbog promene vremena upravo manjka. Kiseli kupus, paprika ili citrusi – na vama je da birate.
  8. Možda ćete imati veću potrebu za slatkišima, ali bi bilo dovoljno da pojedete samo jednu čokoladu. Ako se ne osećate srećnije, onda nemojte jesti običnu čokoladu, već pređite na čokoladu za kuvanje. Ona ima veću koncentraciju kakaoa i manje veštačkih šećera, a upravo je kakao taj koji će vam povećati nivo serotonina.
  9. Topla čokolada sa mrvicom čilija. Ako je vašem želucu čili ipak prejak, koristite đumbir i/ili cimet. Biće to prava energetska bomba sreće.
  10. Ako baš nemate inspiracije za druženje, evo par ideja – organizujte večeru sa prijateljima i zajedno kuvajte. Ili organizujte maraton komedija gde ćete se kolektivno smejati. Kafu sa prijateljima zamenite toplom čokoladom sa prijateljima. Idite na koncerte. Ili jednostavno šetajte/trčite/vozite bajk svi zajedno. Posvetite se malo sebi, razmazite se ponekad.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *