Kako pobediti svoje strahove

U tvojoj se glavi gomilaju strahovi koji ti ne daju da se opustiš i uživaš u životu. Kreni u borbu protiv crnih misli i postani opet optimista. Opet isti scenario, dok tvoji drugovi uživaju u izlascima, žurkama, sportu, ti visiš kod kuće zatvorena u svoja četiri zida i jedino društvo ti prave crne misli. Osećaš grčeve u stomaku i ne možeš da se opustiš jer neprestano misliš na ono što bi u tvom životu moglo da krene naopako. Šta ako ne možeš da nađeš posao? Šta ako se desi neka prirodna katastrofa? Ako se tvojoj porodici desi nešto loše? Hiljadu je stvari zbog kojih razbijaš glavu, a ne bi morala.
Kako pobediti svoje strahove

Kako pobediti svoje strahove

  1. Prvo i najteže pitanje koje postavljamo sami sebi je ŠTA ĆE BITI SA MNOM?
    Nema dovoljno mesta na fakultetima, a broj nezaposlenih raste iz godine u godinu. Plašiš se da posle školovanja nećeš uspeti da pronađeš posao. Misli su ti zaokupila pitanja: Ima li uopšte smisla prijavljivati se na konkurse kad svi upadaju preko veze, od čega ću živeti, do kada će me roditelji izdržavati?
    POBEDI GA!
    Bez obzira na sve, uvek treba da pokušaš i daš sve od sebe. Najvažnije je da budeš dobro obaveštena, jer ćeš tada biti sigurnija i znaćeš koje ti se sve mogućnosti nude, i za fakultete, i za moguće poslove. Podeli svoje brige sa prijateljima i razmenite iskustva. U ovom problemu ti uveliko mogu pomoći roditelji, koji te mogu uputiti na prava mesta i pomoći u izboru. I ne gubi nadu, ako ne uspeš iz prve, uvek postoji druga šansa.
  2. HOĆE LI SE NEŠTO DESITI MOJOJ PORODICI?
    Imaš sreću jer živiš u skladnoj i srećnoj porodici, niko te ne gnjavi, imaš svoju slobodu i što je najvažnije svi ste zdravi. Ali upravo zbog toga neprestano te opsedaju crne misli, jer se bojiš da bi ta idila mogla jednog dana nestati. Saobraćajne nesreće, teške bolesti, nezgode u kući… Kad počneš da razmišljaš o tome, oblije te hladan znoj. Zašto ti uvek tako nešto pada na um?
    Sasvim je prirodno da se brineš za svoju porodicu. Možda zvuči čudno, ali određeni strah od bolesti može da te podstakne da zdravije živiš, baviš se sportom, zdravo se hraniš. Koliko god da voliš svoju porodicu, ne možeš da je zaštitiš od onoga što ne zavisi od tebe. Zato je posebno važno da naučiš da se nosiš sa smrću i tugom. I najvažnije od svega razgovaraj sa drugarima ili porodicom o svojim strahovima. Ponekad je dovoljno samo nekome olakšati dušu.
  3. ŠTA AKO ME NEKO NAPADNE?
    Kad god uveče ideš ulicom, odmah počinje da ti se pričinjava čudno šuškanje.
    Stalno misliš da te neko prati i ubrzavaš korak panično se bojeći da će ti iz obližnjeg grma skočiti za vrat. Iako najčešće nema neke realne opasnosti, ne možeš sebi da pomogneš i uvek misliš na najgore…
    Taj scenario prati nas devojke. Čak i kad nema opasnosti, dobro je slušati sopstvenu intuiciju. Ako misliš da ta mračna uličica nije baš najsigurnija, kreni drugim putem, pozovi nekoga da dođe po tebe ili uđi u javni prevoz. Izbegavaj situacije koje mogu da budu opasne i nipošto ne sedaj u auto s ljudima koje ne poznaješ. Straha češ uspešno da se oslobodiš ako upišeš neki kurs samoodbrane, a da bi bila još sigurnija ubaci u svoju torbicu sprej za samoodbranu.
  4. HOĆU LI NAĆI DEČKA?
    Sve tvoje drugarice imaju momke, samo još ti čekaš onog pravog. Njihove priče o tome koliko su srećne i zaljubljene još više te bacaju u očaj. Često maštaš o tome kad ćeš i ti imati nekog s kim ćeš se maziti i ko će biti uz tebe. Već ti je dosta usamljenosti i počela si da veruješ da se tvoj princ nikada neće ni pojaviti.
    Ako misliš da možeš da budeš srećna samo ako imaš dečka, varaš se. S prvim ljubavima najčešće su povezana prevelika očekivanja, a zatim i prevelika razočarenja. Ako je stvar u tome da si usamljena to nije strašno. I najbolja drugarica može da te zagrli. Ne vrši sama na sebe pritisak da što pre moraš da nađeš dečka samo da bi mogla da kažeš da nisi solo. Pre ili kasnije pojaviće se a do tada uživaj u životu, izlazi, flertuj, pleši.
  5. HOĆU LI POSTIĆI USPEH?
    Sutra imate kolokvijum i od panike ti je već muka. Učila si, vežbala si ali uverena si da ga nećeš položiti jer čim se test pojavi pred tobom glava ti se odjednom isprazni. Najradije bi ustala i predala prazan papir.
    Strah od neuspeha nije sramota, mnogi ga proživljavaju. Možeš sebi da pomogneš učeći sa drugaricama, tako ćeš videti da znaš isto koliko i one, ako ne i više. Važno je da naučiš da se nosiš sa stresom na fakultetu. I ne zaboravi sebe da nagradiš svaki put kad dobiješ dobru ocenu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *