Kako tretirati žuljeve

Bilo da se bavite sportom, posebno trčanjem ili ste dugo pešačili u novim, pa još i tesnim cipelama, žuljevi su neminovna pojava. Vrlo neprijatni, često veoma bolni otežavaju hod i sprečavaju da se pristojno obujete narednih nekoliko dana.
Da bi se ova neprijatna pojava izbegla treba znati nekoliko stvari o žuljevima.
Kako tretirati zuljeve

Šta je žulj i kako nastaje

  1. Žulj predstavlja zadebljanje površnog, rožastog sloja kože i javlja se na mestima izloženim trenju i pritisku. Najčešći su na nogama, na stopalima, nastali usled nošenja neudobne obuće. Relativno se često javljaju na šakama pri grubljim fizičkim tj.manuelnim radnjama nezaštićenih ruku.
  2. Kada osetite žuljanje cipele, deo stopala je već blago otečen i crven, pecka ili se oseti kao toplota. Ako se trenje nastavi javiće se plik ispunjen limfom-bezbojnom tečnošću. Došlo je do odizanja gornjih slojeva i formiranja plika ispunjenog tečnošću. Bula će da prsne i isprazni tečni sadržaj pre ili kasnije, u zavisnosti od njene veličine i debljine raslojenog epiderma. Ako je prsnuti plik i dalje pod pritiskom neudobne obuće, doći će do oštećenja dubljih slojeva kože, odnosno stvoriće se rana koja krvari, boli i peče.
  3. Ukoliko je iritacija slaba, ali dugotrajna, formira se samo zadebljanje gornjih slojeva kože, koje predstavlja tvrdu kružnu promenu, koja na pritisak boli i smeta pri hodu, odnosno pri svakodnevnim aktivnostima. Ako je trenju izložena mala površina šake ili stopala, ali većeg intenziteta, za kratko vreme može da se formira plik odnosno rana.

Lokalizacija žulja

  1. Najčešće se lokalizuje na prstima nogu, petama i stopalima.
  2. Nepravilni prsti ili čukljevi su mesta na kojima će se najpre stvoriti žulj, jer su takva stopala svojim oblikom neprilagođena obliku obuće.
  3. Na bilo kom delu kože po dejstvom sile trenja dovoljnig intenziteta i trajanja.

Zaštita od žuljeva

  1. Adekvatan izbor obuće
    • Prioritet pri izboru treba da je udobnost. Cipele treba da su komotne, da ne stežu prste, čak da su za pola broja veće.
    • U dužu šetnju ići u starim, već razgaženim cipelama. Udobne patike su odličan izbor.
    • Za one koje se bave sportskim aktivnostima, preporuka su patike, različitih oblika, već u zavisnosti od vrste sporta.
    • Posebno zaštiti isturene delove stopala kao što su čukljevi ili nepravilni prsti.
  2. Neudobna obuća
    • Kada osetite nelagodnost pri hodu u cipelama odmah se izuti i promeniti obuću.
    • Da se stvore veliki žuljevi sprečiće dva para čarapa. Nositi isključivo pamučne čarape, u kojima se kože ne uparava.
  3. Zaštita ruku
    • U toku manuelnih radnji kod kojih šake trpe pritisak na ograničenoj površini može se napravititi žulj za kratko vreme. Zato je najefikasnija zaštita nošenje rukavica.
    • Ispod zaštitnih rukavica (kakve se koriste u građevinarstvu) poželjno je obući pamučne rukavice. One će smanjiti znojenje ili upijati znoj i na taj način sprečiti da se napravi žulj.
    • Ako su se žuljevi ipak pojavili i pored zaštite, najbolje je prekinuti sa poslom. Ako to nije moguće, zaštiti se flasterom ili sterilnim komadom gaze pričvršćenim lepljivom trakom.
    • Ako već imate žuljeve ne nosite rukavice, jer će se pod njima koža više znojiti što će dovesti do razmekšanja i otpadanja kože sa žulja. A to znači bol i moguća infekcija.
  4. Zaštitita nažuljane kože
    • Najvažnije je da su noge suve i čiste. Treba dezinfikovati nažuljano mesto i prekriti gazom.
    • Obavezno staviti flaster ako se ponovo morate obuti. Sprečiće kontaminaciju bakerijama i umanjiti trenje.
    • Za prvu pomoć mogu se upotrebiti maramice ili parče papira, koje se umetne ispod pete. Tako će stopalo zauzeti drugačiji položaj u cipeli.

Lečenje žuljeva

  1. Žuljevi znaju biti vrlo bolni, a mogu se stvoriti i komplikacije na oštećenim delovima kože. Najčešće su u pitanju infekcije. Zbog toga je važno posvetiti malo pažnje ovoj uglavnom bezazlenoj pojavi.
  2. Tvrdi žuljevi se mogu omekšati emolijentnim kremama, koje se nanose na kožu opranu blagim sapunom. Ruke ili stopala se mogu potapati u kupke sa emolijentima, koji će omekšati i hidrirati kožu.
  3. Orožale delove kože nastale stalnom iritacijom, možete stanjiti upotrebom keratolitičkih sredstava, kao što su salicilati. Oni će istanjiti zadebljale delove i sprečiti eventualno stvaranje plika na tvrdoj koži pri ponovljenom trenju.
  4. Pre bilo kakvog manevrisanja očistiti pribor 96% alkoholom ili nekim drugim dezinficijensom (povidon jod, hipermangan…).
  5. Tvrde žuljeve možete ukloniti i mehanički, isecanjem površinskih slojeva. Sterilnim nožićem blago grebati površinu, bez grubih poteza.Uklanjati samu površinu pazeći da se instrumentom ne oštete dublji slojevi.
  6. Kada je formiran plik, ne treba ga dirati, već ostaviti da se sam resorbuje, što je moguće ako je malih dimenzija. Međutim, ako je plik velik, napet, ispunjen većom količinom tečnosti i pri tom bolan, može se prokinuti koristeći sterilnu iglu. Tečnost će iscureti i olakšati bol.
  7. Kada je plik probušen sam od sebe ili namerno, na površini je i dalje sloj kože, koji je bio ‘’krov’’ plika. Ne skidati tu kožu, jer je ona zaštita dubljim slojevima.
  8. Ukoliko je žulj počeo da krvari situacija je malo komplikovanija. Zbog izloženosti bakterijama koje su svuda oko nas može se, na već oštećenu kožu, nadovezati infekcija.
  9. Dodatni oprez kod već stvorenih rana od žuljeva, gde je došlo do oštećenja dubljih delova epidermisa odnosno oštećenja krvnih sudova kože. Zato je neophodno preduzeti dodatne higijenske mere.
  10. Preporučuje se pranje blagim sapunima i prebrisavanje dezinfekcionim sredstvima.
  11. Kod dijabetičara, loše venske cirkulacije na nogama, atopijskog dermatitisa se može preventivno koristiti antibiotska mast, jer je kod ovih stanja verovatnoća infekcije veća. Posle toalete kože najbolje je naprskati neki antibiotski sprej (npr.enbecin).
  12. Ranu držati što je moguće duže nepokrivenu, da bi brže zarasla. Kada je to neophodno zaštititi je hanzaplastom ili sterilnom gazom.
  13. Ukoliko ne uspete sami da rešite problem sa žuljevima, obratite se stručnim licima iz salona lepote.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *