Kako ubrzati rast kose

Ne postoji nijedan naučno dokazan način kako da vaša kosa brže raste. Ali je urađen veliki broj istraživanja u vezi sa uzrocima opadanja kose. A što vam manje kose opada, to više kosa raste do vaše željene dužine, zar ne? Iako se neki uzroci opadanja kose ne mogu izbeći, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da biste podstakli vašu kosu da uspešno izraste.

brzi rast kose

Ovo je članak u kome ćemo vam dati savete za brži rast kose. Vaša kosa je vaše blago. Zdrava kosa daje vam samopuzdanje, osećate se sigurnije, lepše i srećnije. Problem nastaje ako se vaša kosa proredi ili počne da opada. Rešenje i za to svakako postoji, čak iako nemate dovoljno novca da platite skupocene tretmane nadogradnje i slično. Uz pomoć saveta koji slede možete značajno uticati na to da pospešite rast kose prirodnim putem.

Kako pospešiti rast kose

  1. Trudite se da vašu kosu održavate u odličnom stanju. Odlazak kod frizera na redovno šišanje i oblikovanje održaće vašu kosu u vrhunskoj formi. Dobro očuvana kosa daje utisak da je duža čak i kada nije jer izgleda dobro i nema ispucalih krajeva.
    • Koristite kvalitetnu četku kao što je četka od veprove dlake. Nagnite napred glavu i češljajte kosu dok je glava okrenuta na dole da bi se ulje koje je posledica lučenja lojnih žlezda u koži glave spustilo do vrhova kose i da biste stimulisali teme.
    • Održavajte dovoljnu količinu vlage u kosi. Nije potrebno da koristite kupovne preparate, ali ako se oslanjate na prirodne sastojke potrebno je da znate šta može vašu kosu da dovede u željeno stanje.
    • Nemojte prati kosu svaki dan; dozvolite prirodnim uljima da hrane vašu kosu pre nego da ih stalno ispirate.
    • Masirajte teme glave prilikom pranja.
  2. Budite nežni prema svojoj kosi. Prirodno je da kosa opada određenim tempom (u proseku 70 do 150 dlaka dnevno), ali možda stvari koje vi radite imaju za posledicu brže opadanja kose. Što ste nežniji prema kosi, manje su šanse da ona preterano opada. Imajte na umu sledeće stvari:
    • Ne vezujte kosu u stegnute konjske repove ili riblju kost. Umesto toga koristite leptir šnale za kosu i olabavite pletenice.
    • Pažljivo češljajte vašu kosu. Ako imate talasastu ili kovrdžavu, verovatno ponekad naiđete na zamršene delove. Neposredno pred češljanje, nežno provlačite prste kroz kosu. I kada se češljate, počnite rasčešljavanje od krajeva: jednom rukom držite snop kose koji češljate tako da ukoliko vučete kosu sa četkom, ne vučete je od korena već od snopa koji vam je u ruci.
    • Očešljajte se pre jutarnjeg tuširanja ili pranja kose jer se tokom noći ona može mnogo zamrsiti. Češljanje pre tuširanja smanjuje zamršenost kose.
      Prilikom upotrebe regeneratora, pokušajte da prolazite prstima kroz kosu. Ovaj postupak smanjuje dugo češljanje nakon tuširanja i pomaže izjednačenom raspoređivanju regeneratora.
    • Svedite na minimum mršenje kose u određenim situacijama (kao što je vetrovito vreme) tako što ćete je pokupiti u punđe, pletenice, staviti šešir, itd.
    • Svedite na minimum pravljenje frizura. Svako oblikovanje kose koje uključuje izvlačenje kose od korena (ispravljanje kose ili feniranje na ravno, peglanje kose, kovrdžanje, uvijanje viklerima) doprineće njenom gubitku. Topao vazduh prilikom feniranja takođe podstiče njeno lomljenje. Ukoliko je zaista potrebno da brzo osušite kosu, koristite fen samo 5 minuta.
    • Izbegavajte ili svedite na minimum grube tretmane kao što je farbanje, senčenje, pramenovi, ispravljanje ili minival. Ovi tretmani slabe vašu kosu i povećavaju verovatnoću njenog lomljenja i gubitka.
    • Svedite na minimum feniranje i peglanje kose.
  3. Pridržavajte se pravilne ishrane ili je poboljšajte dnevnim uzimanjem multivitamina. Vašem telu je potrebno nekoliko osnovnih elemenata da biste imali zdravu kosu, a zahteve vašeg tela možete lako da ispunite tako što ćete imati uravnoteženu ishranu, hranljive obroke ili redovno uzimati multivitamine ukoliko slabo jedete zbog bolesti. Međutim, morate imati na umu da je potrebno nekoliko meseci da bi se primetili rezultati, te se nemojte brzo obeshrabljivati.
    • Istraživanje pokazuje da nedostatak gvožđa pogoršava gubitak kose. Žene sa obilnim krvarenjem tokom mesečnih ciklusa pate od većeg rizika gubitka gvožđa. Međutim, ne bi trebalo da uzimate suplemente osim ako vam doktor nije utvrdio nedostatak gvožđa. Oni mogu naškoditi vašem stomaku i izazvati ozbiljan zatvor, a previše gvožđa u organizmu može biti opasno. Uzimanje nekog multivitamina i hrane bogate gvožđem (tofu, sočivo, pasulj, ostrige, spanać, suvo grožđe, suve šljive, krta govedina) više je nego dovoljno.
    • Ukoliko ste vegetarijanac, jedite hranu bogatu vitaminom C kad god uzimate povrće bogato gvožđem. Vitamin C će pomoći vašem telu da apsorbuje vrstu gvožđa koja se nalazi u povrću.
    • Izbegavajte kupovinu nepotrebnih suplemenata kao što je biotin. Uprkos postojanju mnogih tvrdnji da biotin podstiče rast kose, one nisu potvrđene nijednim istraživanjem. Međutim, gubitak kose može biti znak ozbiljnog nedostatka biotina; u ovim slučajevima, gubitak kose će biti praćen ljuspastim osipom u području oko nosa, usta i genitalija. Ovo stanje se javlja kod malog broja ljudi.
  4. Izbegavajte dramatičan gubitak težine. Kako budete gubili kilograme, tako ćete gubiti i kosu. Dramatične promene kojima podleže vaše telo prilikom naglog gubitka težine (promene u hranljivim materijama praćene stresom) mogu da prouzrokuju tanjenje kose. Ishrana siromašna proteinima i gvožđem (npr. hrana sa veoma niskim sadržajem masti) kao i ona koja je veoma bogata proteinima, ali siromašna po pitanju voća i povrća (npr. Atkinsova dijeta) koja za posledicu ima dramatični gubitak težine takođe mogu biti značajni okidači za gubitak kose. Umesto ovih dijeta, održavajte uravnoteženu ishranu i fokusirajte se na postepeno smanjenje kalorija (od pola do jednog kilograma nedeljno).
    • Svaka dlaka na vašoj glavi raste od 2 do 5 godina, usporava rast u periodu do 6 nedelja i onda prelazi u fazu mirovanja koja traje 3-5 meseci pre nego što otpadne tako da nova dlaka može da izraste na njenom mestu. Uobičajeno je da se 15% vaše kose nalazi u fazi mirovanja, ali nagla promena u ishrani može prouzrokovati da folikuli kose iz faze rasta pređu u fazu mirovanja prevremeno, verovatno povećavajući broj na 30%.
  5. Stres je uobičajen uzrok gubitka kose koji se stalno ponavlja. Kada doživite fizički ili emotivni nemir; može biti potrebno približno od tri nedelje do četiri meseca da bi se na vašoj kosi videle posledice. Najbitnije je da uklonite stres.
  6. Obratite pažnju na sve bitne zdravstvene probleme. Kosa je važan pokazatelj ukupnog zdravstvenog stanja. Mnogi nedostaci u ishrani mogu usporiti rast kose i njeno tanjenje. Hormonski problemi kao što su hipotiroidizam ili sindrom policističnih jajnika takođe mogu izazvati tanjenje kose. Ako se vaša kosa ozbiljno proredi ili ne raste duže od nekoliko meseci, pričajte o tome sa doktorom što je pre moguće.
  7. Masirajte kožu glave. Prelazite prstima energično i pravite kružne putanje. Radite to po 5 minuta dnevno.
  8. Kupite čaj od koprive. Njega možete kupiti u bilo kojoj običnoj prodavnici, ili u prodavnicama zdrave hrane. Skuvajte vaš čaj i ostavite ga da se ohladi oko 45 minuta. Posle toga ga procedite i utrljavajte u vašu kosu, a vašu glavu obložite kesom ili nekom prvodinom folijom da bi se ti sastojci što duže zadržali u vašoj kosi i da bi koža to lepo upila. Ovaj čaj možete koristiti svako veče i rezultati bi trebali biti vidljivi već posle nekoliko nedelja. Kosa bi trebala postati jača a opadanje dlaka bi trebalo znatno da se smanji.
  9. Nabavite kanu. Da, to je ona kana koja se koristi i za tetoviranje. Kao biljka može dosta uticati na poboljšanje rasta. Gnječite vašu kanu dok ne postane puderasta i kao takvu je promešajte sa vodom. Tako izmešanu utrljavajte je u vašu kožu glave. Kana se smatra jednim od efikasnijih biljnih stimulansa za rast kose.
  10. Informišite se o psoralea semenkama. Psoralea je kineska biljka koju neki preporučuju da se koristi četiri do šest meseci da bi dala dobre rezultate. Ona je takođe dostupna i u obliku kapsula. Pre njenog korišćenja obavezno konsultujte vašeg lekara.
  11. Pored ovih biljnih preparata postoji još jedna jako bitna stvar. A to je da vaše opadanje kose možda ima veze sa nedostatkom određenih vitamina ili minerala.
    Da bi to sprečili konzumirajte više voća i povrća, i eventualno možete u vašu ishranu dodati više kalcijuma, hroma, joda, gvožđa, magnezijuma i mangana, putem hrane ili u obliku šumećih tableta / kapsula, izbor je na vama.
  12. Kontaktirajte vašeg lekara i razmislite o tome da probate sa nekim prirodnim preparatom koji smo gore naveli. Neka vaša kosa ponovo bude bujna!
  13. Pročitajte članke: Kako do jake i zdrave kose i Kako do guste kose.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

6 komentari

  1. Avatar photo

    Mozete iskoristiti sampon od koprive ili riciniusovo ulje. :]

  2. Avatar photo
    Dragica Majstorovic

    Ima toliko vrsta šampona koje nam preporučuju za jačanje korena i rast kose, ali opšte prihvaćeno dobar šampon ne mora uvek odgovarati baš vašem tipu kose. Sem toga, promena šampona sama po sebi obično ima za posledicu negativnu prvu reakciju. Zato sam veoma srećna što sam pronašla objašnjenje kako pomoći kosi prirodan način.

  3. Avatar photo
    Nikola Davidović

    Smatram da je najbolje koristiti prirodne načine kako bi se rešili ovog problema, jer ako već imate problem sa opadanjem kose, nanošenjem hemikalija (šampon) teško da ćete moći da postignete ono što želite. Definitivno ću primeniti gore navedene predloge i nadam se da će to uroditi plodom.

  4. Najbolji nacin da sprecite opadanje kose i njen gubitak je: Da dva puta dnevno stojite na rukama okrenuti naglavacke po jedno minut dva. Moze ujutro i navece pre spavanja. Ja muskarac imam 43 godine i imam dugu kosu koju sam sacuvao na taj nacin. Veruj te mi na rec samo svaki dan pojacajte dotok krvi u glavu i nista ne brinite:)
    Pozdrav!

  5. Evo i ja da se oglasim kao neko ko je koristio ricinusovo ulje.Za svaku je pohvalu i ubedljivo tvrdim da je najbolji za brzi rast kose i noktiju.

  6. Avatar photo

    Ricinusovo ulje je za rast kose odlično, meni je kosa kao trava, poraste neverovatnom brzinom!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *