Kako upotreba leblebija utiče na naš organizam

Leblebija ili naut potiče iz bogate porodice mahunarki koje su na balkansko tlo stigle sa Bliskog istoka. Plodovi imaju svetlosmeđu boju i dosta su nalik suvom zrnu graška. Na mnogim trpezama se smatraju pravom poslasticom.
leblebije

Kako upotreba leblebija utiče na naš organizam

  1. Imaju izuzetne kulinarske vredosti, pa se tako na primer u istočnjačkim kuhinjama upotrebljavaju kao sastojak supa, čorbi, slanih jela, salata i raznvovrsnih namaza, a mlevenjem se dobija kvalitetno brašno koje je posebno dobro za zapršku.
  2. I u našim krajevima je pre svega poznata kao slana grickalica, koja ima brojna lekovita dejstva na ljudski organizam.
  3. Veliku hranljivu vrednost duguje pre svega obilju belančevina, koje prema procenama nutricionista mogu da zamene proteine životinjskog porekla.
  4. Spadaju u niskokalorične namirnice, bogate su kompleksom vitamina B, C, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, gvožđem i fosforom.
  5. Leblebije sadrže čak dva puta više gvožđa od mesa i smatraju se prirodnim lekom protiv anemije.
  6. Imaju i blagotvorno dejstvo na probavu i probleme sa digestivnim traktom.
  7. Zahvaljujući viskom procentu biljnih vlakana, leblebije snižavaju holesterol u krvi. Uz to lako se vare i pomažu izbacivanje otrova iz tela.
  8. Visok sadržaj belančevina utiče i na bolju apsorpciju kalcijuma, što povoljno utiče na zdravlje kostiju. Preporučuju se osobama sa slabijim imunitetom i za jačanje moždanih funkcija.
  9. Zahvaljujući magnezijumu povoljno utiču na rad mišića, nerava i kardiovaskularnog sistema.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

pivski kvasac

Kako iskoristiti prednosti pivskog kvasca

Pivski kvasac koristi se za pravljenje hleba i pekarskih proizvoda, ali i za proizvodnju piva …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    uh,obožavam leblebije.
    sviđa mi se tekst.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *