Kako napraviti domaći ekstrakt od vanile

U receptima za kolače često možete videti da se traže ekstrakti vanile. Ukoliko Vi volite vanilu, pa biste je rado dodali u sladoled ili mleko, više ne morate da se dodajete kupovne ekstrakte vanile, već možete i sami da napravite. Ovaj članak će Vam upravo pokazati na koji način to da uradite.
vanila1

Kako napraviti domaći ekstrakt od vanile

  1. Sastojci:
    • 3 do 5 štapića vanile
    • 30 ml alkohola kao što su vodka, burbon, rakija ili rum (Ukoliko Vam je potrebno više ekstrakta vanila, znajte da se 3 do 5 štampića koristi na 30ml alkohola. Ukoliko želite više, samo pomnožite tu brojku sa ovom.)
    • Oprema:
      Daska za sečenje i nož
    • Čista tegla ili bočica
    • Nove bočice sa zatvaračem
    • Mali levak (ukoliko imate)
    • Filter za kafu (ukoliko imate)
  2. Isecite štapiće vanile uzduž na pola. Ako želite, možete ostaviti pedalj povezan na kraju štapića ukoliko želite da izgleda atraktivnije. Takođe možete iseckati štapić na manje komade, ako je potrebno da se uđe u Vašu teglu ili bocu.
  3. Stavite štapiće vanile u čistu teglu ili bocu. Prelite ih sa alkoholom vodeći računa da budu potpuno potopljene. Pokrijte posudu ili bočicu i dobro izmešajte. .
  4. Čuvajte teglu ili flašu štapića vanile na hladnom i tamnom mestu najmanje mesec dana i promešajte tu teglicu s vremena na vreme. Probajte malo ekstrakt i pustite da stoji duže od mesec dana ako želite jači ukus.vanila2
  5. Procedite ga ako želite : Možda ćete želeti da uklonite trunčice vanile i da je prespete u neku lepšu bočicu. Ukoliko želite da izgleda potpuno čisto i jasno, možete da ga procedite korišćenjem filtera za kafu.
  6. Takođe možete ostaviti štapiće vanile u alkoholu i da zatvarate bočicu dok koristite ekstrakt. Vremenom će sav ukus izaći iz štapića vanile, tako da povremeno možete da dodajete sveže štapiće vanike, kao i da preostale trunčice vanile ubacujtete u neke repecte za kolače npr. gde se koristi vanila.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nataša Uskoković

Avatar photo

SLIČNO

pivski kvasac

Kako iskoristiti prednosti pivskog kvasca

Pivski kvasac koristi se za pravljenje hleba i pekarskih proizvoda, ali i za proizvodnju piva …

4 komentari

  1. Avatar photo

    clanak ti je super.milion puta sam procitala o ekstratu od vanile a pojma nisam imala sta je to.

  2. Avatar photo
    Nataša Uskoković

    Hvala :)
    Evo sada prilike i da ga napraviš i da uživaš u njemu :)

  3. Avatar photo

    a gde imaju da se kupe štapići vanile?

  4. Avatar photo
    Nataša Uskoković

    Kod mene ima da se kupe u prodavnicama zdrave hrane, a ima i da se kupe u većim supermarketima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *