Kako početi meditirati

Meditacija je veoma važna za duhovni mir svakog čoveka. Život u 21. veku donosi brz ritam života, konstantno sedenje ispred kompjutera i svako od nas se sve manje posvećuje sebi. Zato je meditacija rešenje za pronalaženje mira u sebi.

kako poceti meditirati

Kako početi meditirati

Kada se kreće sa meditacijom, najbitnije je da se odvoji jedan kutak u sobi i da se uvek meditira na istom mestu. Tada naš mozak zapamti da je to mesto predviđeno upravo za tu radnju i svaki put kada budete seli na to mesto, osetićete potrebu da meditirate.

Meditacija se preporučuje da se radi svakodnevno. Najbitnije je da to radite sami jer je to upravo trenutak koji treba da bude Vaš i vreme koje Vi posvećujete unutrašnjem sebi, a ne nekome drugome.
Preporuka je da se obučete u nešto svetlo, a da je to jedna od Vaših stvari u kojima se osećate komotno. Svetle boje privlače pozitivniju energiju.

Da biste počeli da vodite i imate duhovni život, trebalo bi da meditirate barem jednom dnevno, otprilike 10 do 20 minuta. Najbolje vreme za meditaciju je ujutru kada ste najodmorniji, kada je sve oko nas mirno i spokojno. Ukoliko radite ujutru, onda je možda bolje da pomerite meditaciju za uveče pre spavanja.

  1. Veoma je važno da se za vreme meditiranja ispravite, a da Vam telo bude opušteno. U trenutku kada se opustite, videćete kako će Vas Vaše unutrašnje biće spontano navesti na udoban položaj, a na Vama je jedino da taj položaj i održite. Neki ljudi vole da meditiraju u ležećem položaju, ali to nije preporučljivo. Vrlo lako možete zaspati ili zadremati. Mnogi umeju veoma dobro da meditiraju dok sede na stolici.
  2. Tokom opuštanja možete da zapalite ili mirisni štapić ili mirišljavu sveću ili da ispred sebe stavite cveće. To cveće će vas podsetiti na cvet u Vašem srcu.
  3. Kada osetite miris štapića, osetićete kako postajete nadahnuti i sve čistiji iznutra. Gledajte u plamen i osetićete kako se Vaš unutrašnji plamen diže sve više i više, do neviđenih visina.
  4. U meditaciji je veoma važno pravilno disanje. Pokušajte da dišete polako i što tiše. Polako udahnite i polako izdahnite. Ukoliko možete, napravite pauzu od nekoliko sekundi između narednog udaha. Samo nemojte da pravite veliku pauzu jer ukoliko ne dišete, možete sebi stvoriti probleme. Nikada nemojte da radite ono što bi moglo da Vam naškodi.
  5. Svaki put kada dahnete osetite kako u svoje telo unosite beskonačan mir i tišinu. Kada izdahnete, osetite kako iz sebe izbacujete sav nemir i stres koji osećate. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta. Kada to učinite zamislite kao da udišete snagu i moć univerzuma i pomislite kako je sve u redu. Kada izdahnete osetićete kako iz Vašeg tela izlazi sav strah i strepnja. Kada ovo uradite nekoliko puta, pokušajte da osetite kako je ono što Vi zapravo udišete beskonačna radost, a ono što izdišete tuga, patnja i stres. To što udišete postaje Vaša kosmička energija, ono što Vas pokreće. Meditacijom treba da osetite kako svakim udahom Vi hranite svoje telo tom pozitivnom kosmičkom energijom. Kada krećete da izdišete, treba da osetite kako iz Vas izlazi sva nečistoća koja se tu skupljala.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nataša Uskoković

Avatar photo

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Oduvek sam mislila kako je za pravilno meditiranje potrebna neka specijalna obuka, ali zahvaljujući ovom članku shvatam da je dovoljno pratiti par jednostavnih koraka. Isprobaću ovo prvom prilikom, jer svakako ne može da škodi. Hvala na korisnim savetima! :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *