Kako prestati sa grickanjem noktiju

Grickanje noktiju je ružna navika, koja se obično stiče u starijem dečjem uzrastu, a najzastupljenija je kod tinejdžera. Kao i druge štetne navike predstavlja neadekvatan odgovor na svakodnevne stresne faktore sa kojima osoba ne ume da se izbori na drugi način. Javlja se kod nervoznih, plašljivih osoba ili se nokti (odnosno vrhovi prstiju) grickaju zbog jakog svraba, a ponekad iz čiste dosade. Šta god da uzrokuje ovu neprijatnu pojavu nije je se lako rešiti, kada pređe u naviku .Zato, evo nekih primera kako prestati ili kako pomoći osobi koja gricka nokte.
Kako prestati sa grickanjem noktiju

Kako prestati sa grickanjem noktiju

  1. Da bi se odvikli od grickanja potrebna je snažna volja i samokontrola. Uz pomoć poznatih trikova/lekova uz istrajnost, odvikavanje će biti uspešno. Ovo su neki od načina koji pomažu kod ovog problema:
  2. Potrebno je utvrditi razlog za grickanje noktiju i pokušati rešiti primarni problem. Ako je osoba nervozna i pod stresom treba potražiti način da se oslobodii istog. Potrebna je promena načina života, pa će sa njom nestati i ova ružna navika. Pokušati oslobađanje od stresa sa fizičkom aktivnosti, najbolje sa jogom. Tehnike relaksacije su takođe efikasne u oslobađanju od stresa.
  3. Razgovarati sa detetom o problemima koje ga muče. Da li ima dobar odnos sa osobama iz svog okruženja, sa porodicom i u kakvim je odnosima sa prijateljima i učiteljima. Na vreme reagovati, da se grickanje ne pretvori u naviku, zbog bezazlenih problema koje dete ne ume samo da reši.
  4. Važno je da se skrene pažnja na grickanje i tako dete ili odrasla osoba osujeti u pokušaju grickanja. Deci treba preusmeriti pažnju na nešto drugo, kada se primeti da prinose ruku ustima. U početku, ovaj metod je obično delotvoran i sprečava stvaranje navike. Sa odraslima je drugačije. Treba započeti razgovor o razlozima za nervozu i suočiti ih sa činjenicom da su formirali jednu ružnu naviku.

Trikovi za odvikavanje od grickanja nokta

  1. Ljuta paprika
    Najstariji lek protiv grickanja noktiju izmislile su naše bake, a to je ljuta papričica. Deci se istrljaju prsti ljutom paprikom ili se pospu sa malo aleve paprike. Posle nekoliko pokušaja dete će prestati da stavlja prste u usta. Ovo je odličan lek i pomoć kod sisanja palca, što je jedna od najčešćih dečjih navika, a vrlo je štetna, pre svega jer narušava rast zuba i formiranje nepca.
  2. Gorko
    Poznato je da deca ne vole gorko. Zato se na isti način kao sa paprikom prsti mogu premazati nekom gorkom materijom, koja će kod deteta izazvati gađenje.
  3. Zamotavanje prstiju
    Može se pokušati i sa stavljanjem flastera ili zavijanjem vrhova prstiju, što je nekad dovoljno da dete izgubi volju za grickanje.
  4. Negovani nokti
    Lepo negovani i nalakirani nokti mogu biti prepreka za grickanje. Devojke mogu nalakirati i ukrasiti nokte, tako da im prosto bude žao da ih kvare grickanjem.
  5. Veštački nokti
    Izlivanje nokta gelom ili stavljanje veštačkih noktiju je fizička barijera „grickačima“. S jedne strane štite nokat i omogućavaju njegov nesmetan rast, ali kod izuzetno nervoznih ni ovo nije prepreka, pa su moguća i teža oštećenja nokta, ali i desni i zuba.
  6. Lakovi za nokte
    Danas postoje razni farmaceutski preparati kao što su kreme i lakovi koji su alternativa lekovima „iz bakine kuhinje“, a pritom su medicinski ispitani i bezopasni po zdravlje. Nokti se prelakiraju lakom koji ima neprijatan ukus. Malo dete će obično posle prve primene odustati od daljeg grickanja noktiju. Ovo je odličan izbor i za odrasle osobe, posebno za muškarce, jer su lakovi bezbojni i neprimetni. A dobrobit koju pružaju je brzo vidljiva. U vidu lepih i zdravih noktiju.
  7. Kod osoba koje su ili se sumnja da su psihički nestabilne potrebno je obratiti se lekaru, ne toliko zbog zaštite nokta, koliko zbog osnovne bolesti. Izuzetno agresivno grickanje kod deteta može upućivati na postojanje ozbiljnijeg psihičkog poremećaja, što je u domenu psihijatrije, a ne ovog članka.

Zašto je važno prestati sa grickanjem nokta

  1. Grickanjem noktiju mogu nastati ozbiljna oštećenja nokta i bolna oštećenja okolnog tkiva. Ukoliko se naprave ranice oko nokta koje krvare stvoriće se idealno okruženje za prodor i razmnožavanje svih mikroorganizama iz spoljašnje sredine. Najčešće se radi o gljivičnim i bakterijskim infekcijama. Ove infekcije se uglavnom uspešno leče, mada neke gljivice mogu biti veoma uporne.
  2. Ispod noktiju se uvek, koliko god da su čisti, nalazi veliki broj raznih gljivica, bakterija i virusa. Grickanjem noktiju unosimo ih u usta.
  3. Posebno je važna higijena ruku i čišćenja noktiju kod dece. Igranje sa psom, a zatim stavljanje ruke u usta izlaže dete riziku da unese neke od parazita. (gliste)
  4. Deca i mladi su naročito podložni pojavi bradavica na rukama, a one se češće javljaju zbog pojave grickanja noktiju. Bradavice prosto bujaju na oštećenoj koži oko nokta.
  5. Primećeno je da osobe koje grickaju nokte češće imaju problema sa disajnim organima i organima za varenje.
  6. Grickanjem noktiju stvaraju se ružni i nepravilni nokti. Mogu nastati i trajni deformiteti nokta.
  7. Može doći i do trajnih oštećenja zuba, u dečjem uzrastu, a posebno u periodu nicanja stalnih zuba. Stalno držanje prsta u ustima ometa i razvoj nepca. Lako je povrediti desni i sluzokožu usne duplje.
  8. Ruke sa kratkim noktima ne izgledaju lepo niti uredno, pa je to razlog zbog koga se ruke počinju sakrivati od pogleda. Osim toga, grickanje je jedan od simptoma neuroze, tako da je to jasno svakom ko pogleda u izgrickane nokte. Nema razloga za sram i povlačenje, jer grickanje jeste uporna i ružna navika, ali je uz malo truda moguće iskoreniti.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *