Kako znati kad je vreme za lekara

Koliko puta smo bili bolesni, slinili, imali visoku temperaturu, glava nas je bolela i kako bi izbegli lekara kljukali se lekovima na svoju ruku misleći da je samo običan grip i da se neće vratiti. Neki simptomi gripa mogu biti itetako opasni jer nam možda aludiraju na neku opasniju bolest a mi se tako igramo sa našim zdravljem.
Kako znati kada je vreme za lekara

Kako znati kad je vreme za lekara

  1. BOLOVI
    Kad nas nešto bli mi se odmah hvatamo za lekove protiv bolova, lečimo se čajevima, homeopatijom i drugim terapijama a da odemo kod lekara ne pada nam ni na pamet. Prvo probajte da razmislite šta bi mogao da bude uzrok bola, a ako ne znate posetite lekara. U slučaju da ste izabrali kućno lečenje i da bolovi potraju i posle lečenja vi morate kod lekara jer nešto nije u redu. Pogledajte mesto koje vas boli, da li je otečeno, naduveno, promenilo boju. Ako ostajete bez daha, imate temperaturu na sve to i teško vam je da pokrećete povređeni deo jedini savet može lekar da vam da. Prirodni anelgetici imaju svojstva da umiruju bol samo određeni period. Odmah posetite lekara znači nema odugovlačenja kad imate užasno jake bolove uz to osećate utrnulost, probadanje i slabost mišića.
  2. GLAVOBOLJA
    Naravno kako stresno živimo većina nas se suočava sa ovim problemom. Ukoliko je učestali problem vreme je da se zapitate zašto. Glavobolja je simptom a ne bolest. Retko je znak ozbiljne bolesti. Mi je lečimo lekovima, masažom sa eteričnim uljima, lekovitim biljkama, jogom protiv napetosti, menjamo način ishrane ali one se ponavljaju i neobjašnjive su. Lekarsku pomoć odmah potražite ako dobijete naglu, vrlo jaku glavobolju koju nikada do sad niste imali. Ako povraćate, vrat vam je ukočen, imate temperaturu, osip, smeta vam svetlo, osećate se zbunjeno ili imate probleme sa vidom.
  3. PREHLADA
    I prehlada i grip mogu da izazovu bol u grlu, kašalj i zapušen nos. Iako se grip obično prepoznaje zbog jačine simptoma jedini način da saznate je da vaš lekar pošalje bris nosa i grla na analizu. Zdravo se hranimo, svakog dana vežbamo, pijemo vitamine, jedemo voće, pijemo supice, čajeve, ona prođe pa se posle opet vrati. Vreme za posetu lekaru. Ako vam posle nedelju dana nije bolje ili ako se čak simptomi pogoršaju posle tri dana idite kod lekara. Ako iskašljavate mnogo zelene ili žute sluzi. Ako vam je imuni sistem slab i morate da primite vakcinu protiv gripa a niste to na vreme uradili. Odmah kod lekara ako osetite bol u grudima ili ne možete da dišete, boli vas vrat, imate jaku glavobolju, osip,ako iskašljavate krv.
  4. KAŠALJ
    Posebni uzroci kašlja kod male dece i beba mogu biti posledica bronhiolitisa, virusne upale malih disajnih puteva u plućima. Akutni bronhitis nastaje usled virusne ili bakterijske infekcije. Virusni obično izaziva blag kašalj s malo sluzi koja je bistra. Bakterijski se leči antibioticima i ima jači kašalj s gustom zelenom ili žutom sluzi. Hronični izaziva trajno iskašljavanje sluzi i povezan je gotovo uvek sa pušenjem. Kada otići kod lekara?Ako se blag kašalj nije smirio posle sedam dana ili se pogoršao nakon tri. Ako suvi kašalj traje više od mesec dana. Ako imate temperaturu. Kašalj se pojavio nakon uzimanja nekog leka.ODMAH pomoć zatražite ako iskašljavate krv,bole vas grudi,ostajete bez daha.
  5. PROLIV
    Većina ljudi ponekad doživi napade česte i meke stolice. To se događa kada hrana suviše brzo prođe kroz sistem za varenje, obično zbog infekcije u njemu. Leči se kod odraslih odmaranjem i uzimanjem tečnosti. Veliki problem je kod male dece i beba. Kod njih ako blagi proliv traje duže od 24h ili ako jak proliv traje duže od 12h odma lekaru. Ako dete povraća i ne može da zadrži tečnost ili odbija da jede i sisa. Ako dehidrira, ima suva usta, upale oči, mlitavu kožu i ređe mokri. Ako dete neprestano plače, ima u stolici krvi, temperaturu ili ako mislite da se nečim otrovalo. To važi i za starije.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *