Kako napraviti štedljivi dezert bez jaja

Možda vam se jede nešto slatko, a ostali ste bez jaja u kući ili želite da izbacite jaja kao namirnicu iz svoje ishrane. Bacite pogled na sledeće predloge za slatkiše bez jaja koji se brzo prave.
dezert bez jaja

Kako napraviti štedljivi dezert bez jaja

Proverite šta imate od namirnica pri ruci.

Kiflice možete napraviti samo od brašna mleka i džema. Džem dođe na kraju. Prvo zamesite testo od kilo brašna, 3 šoljice ulja (ili 2 kašike masti), pola litre mleka, kašike šečera malo kvasca i malo soli. Razvucite testo oklagijom i okruglom modlom ili rakijskom čašicom odvajajte krugove. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni. Kada porumene, izvadite ih. Malo ohlađene premažite džemom, ali po jednu stranu. Džem će spojiti po dva kružića u jednu vanilicu. Obično se na kraju uvaljaju u prah šećer ali to nije obavezno.

Od pirinča, šećera i malo mleka dobićete ukusan sutlijaš. Prokuvajte najpre očišćeni pirinač na vodi. Čim voda proključa treba smanjiti vatru i početi sa povremenim mešanjem. Kada bude polu-gotov i upije veći deo vode, prelijte ga mlekom i ako ste imali npr. 250 g pirinča dodajte oko 150 g šećera. Mleka će trebati duplo manje nego vode. Zatim nastavite kuvanje još desetak minuta. Napomena: ovom prilikom spominjemo štedljive varijante, inače se u zavisnosti od ukusa za sutlijaš koristi koliko vode, toliko mleka. Takodje se može skuvati i samo na mleku.

Ako imate samo voće poput jabuka, dunja, višanja, krušaka, šljiva ili kajsija i šećer, dobra ideja će biti da se napravi kompot od tog voća jer ćete dobiti posluženje za sve ukućane. Samo prokuvajte kilogram očišćenog seckanog voća sa 200 g šećera. Ako je voće u svežem stanju treba doliti onoliko vode koliko ima voća, ako je zamrznuto malo manje.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

sladoled od cokolade

Kako napraviti sladoled od čokolade

Mmmm… sladoled… prava poslastica još vrele letnje dane predstavlja pravo osveženje još ako je i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *