Kako lečiti opekotinu od sunca

Ups! Bili ste na plaži i leđa su vam crvena kao u raka. A pri tom i boli.

Evo nekoliko saveta kako da se rešite ove gadne neprijatnosti.

Ali upamtite za ubuduće: bolje sprečiti nego lečiti, tako da zgrabite taj losion i obilno ga nanosite!

lecenje opekotina

Kako lečiti opekotinu od sunca

  1. Uzmite sočnu biljku aloe vere. Rasecite je duž lista i otvorite je, tako da sok iscuri napolje. Namažite čist želatinast sadržaj preko opečenog dela kože. Ponavljajte koliko god želite. Ovo je bolje od većine tretmana na bazi aloe vere koje možete da priuštite, iz razloga što je čist i prirodan. Pre spavanja koristite veoma blagu kremu kako biste hidrirali kožu.
  2. Nosite široku pamučnu odeću koja vam neće iritirati oblast zahvaćenu opekotinom. Drugi materijali, naročito veštački poput poliestera, mogu vam iritirati kožu čineći da znatno teže podnosite opekotinu. Ako ste na letnjem raspustu i imate mogućnost da budete u kući, učinite to, i nosite što manje odeće kako vam ne bi iritirala kožu. Prebacite meko pamučno ćebe preko kauča kako bi zaštitili kožu od dodatnih iritacija.
  3. Koristite antipiretike poput brufena ukoliko imate glavobolju, blagu groznicu ili samo osećate žmarce i hladnoću.
  4. Osvežavajući hidratantni gelovi za negu kože posle sunčanja veoma su efikasni pri otklanjanju toplote i bockanja koje izaziva opekotina od sunca. Namažite ga što više na mesto opekotine. Ne spirajte ga, pustite da ga koža upije. Ponavljajte što ćešće.
  5. Uzmite hladnu gazu natopljenu obranim mlekom i stavite je na mesto gde ste izgoreli. Hladnoća će da vam izvuče vrelinu, a mleko stvara proteinski omotač koji će vam ublažiti tegobe.
  6. Pijte vodu, sok ili energetske napitke kako bi nadoknadili telesnu tečnost. Kada imate opekotinu od sunca, vrlo lako možete da dehidrirate.
  7. Kupajte se u mlakoj vodi i izbegavajte paru koja se nakuplja, jer vam može izazvati iritaciju. Ponekad hladno ili umereno toplo tuširanje vam mogu odagnati bol i pečenje.
  8. Takođe, možete probati da se okupate u kupki sa zelenim čajem. Sadržaj tanina u čaju ublažava bol i može umanjiti crvenilo.
  9. Ukoliko vam je opekotina izuzetno bolna, sprej sa lidokainom (anestetik), koji možete naći u većini apoteka, pomoći će vam da pregurate dok opekotina ne zaceli.
  10. Možete napraviti smesu od sode bikarbone pomešanu sa malo vode i to stavite na opekotinu. Sklonite je kad se potpuno osuši i kad počne da se ljušti. Može vam rashladiti kožu.
  11. Klonite se sunca sve dok opekotine ne nestanu.
  12. Iznad svega, kada se sledeći put izložite suncu, nosite naočare!
  13. Ukoliko koža počne da vam se ljušti, što je prirodan process zaceljivanja, koristite nemasnu hidratantnu kremu. Ne mažite oljušteni deo kože sa kremom za samopotamnjivanje, jer će se lepiti i izgledaće još gore.
  14. Mazanjem maslinovog ulja na kožu održavaće hidratantnost i u većini slučajeva ćete sprečiti ljuštenje. Utrljajte ga na kožu dok ne postane sjajna i glatka. Ne pokušavajte da sperete ulje odmah nakon što ste ga namazali, jer nećete moći. Sačekajte koji sat dok vam koža ne upije ulje i nakon toga ga sperite ili se istuširajte. Gledajte da ga utrljate nakon kupanja dok vam je koža čista i suva.
  15. U večini slučajeva opekotina od sunca ne iziskuje posetu lekaru. Ali ukoliko osetite groznicu, obratite se lekaru, jer to može da ukazuje na toplotni udar. Nikada ne stavljajte led na svoju kožu, ljudi misle da će im to pomoći, ali u suštini nije tako. Tako jedino možete da zadobijete promrzlinu. OPREZ!

Metod lečenja sa kajsijama

  1. Oljuštite i izgnječite 3-4 kajsije.
  2. Namažite smesu na vašu opekotinu i ostavite da odstoji tako 15 minuta.
  3. Sperite smesu mlakom vodom.
  4. Kada koža postane crvena i iziritirana, možete biti sigurni da je pretrpela oštećenje. Ne postoji način da izlečite opekotinu od sunca, možete samo namazati određene lekovite supstance kako bi olakšali tegobe ili prevenirali nastanak opkotine.
  5. Okupajte se u gotovo hladnoj vodi. Kada završite sa tuširanjem, nežno peškirom pokupite vodu, ne trljajte kožu jer će to izazvati dodatnu iritaciju.

Drugi prirodni lekovi

  1. Ako vam je opekotina sveža (još uvek crvena i nije krenula da se ljušti),
    namažite se sokom od paradajza. Sok od paradajza je kiseo, ali vas neće boleti i otklanja crvenilo.
  2. Stavite hladnu, vlažnu kesicu od čaja na opečen deo. Stavite malo tople
    vode u čajnik i stavite kesicu čaja unutra, zatim promešajte kesicu unutar čajnika. Tečnost će polako isparavati sa kože hladeći je, dok će čaj umiriti iziritiranu kožu izvlačeći toplotu iz nje.
  3. Pomada od nevena je takođe vrlo efikasna; naročito je pogodna za lečenje kod jakih opekotina. Možete je pronaći u biljnim apotekama.
  4. Natopite parče gaze u rastvor rivanola, umanjiće bol i izvući će crvenilo.
  5. Ukoliko nemate ogrebotine po izgoreloj koži, probajte sa sirćetom. Napravite rastvor u omeru 50-50 od sirćeta i hladne vode, natopite peškir u rastvor i stavite ga preko opekotine.
  6. Dok se kupate, dodajte pola litre rastvora sode bikarbone ili malo ovsene kaše u kupku. Ovo će smanjiti otok.
  7. Probajte da namažete gel sa aloe verom ne biste li umirili opekotinu. Može vam ublažiti peckanje.
  8. Takođe možete staviti mast za opekotine, ona će vrlo brzo ukloniti svrab i toplotu iz opekotine.

Metoda lečenja sa sirćetom

  1. Uzmite bocu koja ima deo za prskanje i napunite je kuhinjskim sirćetom. Miris će poptuno nestati sa vaše kože nakon sat vremena. Rasprostite peškir na pod/krparu i pomerite sve predmete da ih ne biste isprskali sirćetom. (Ukoliko prskate ruku probajte da stojite na peškiru i podignite ruku do ivice).
  2. Sirće poprskajte samo po delovima koji su zahvaćeni opekotinom. Ostavite da upije i da se osuši. Nemojte pokušavati da ga skinete trljanjem!
  3. Nakon nekoliko minuta ponovo namažite mast za opekotine. Možete pokupiti sirće sa kože nakon 5 minuta, ukoliko i dalje bude kapalo. Najčešće, sirće se osuši za manje od 5 minuta. Nakon što se sirće osuši, možete se obući.
  4. Nosite široku odeću koja vas ne steže i ne prekriva opekotinu/e, ukoliko je moguće. Opekotine treba da budu izložene vazduhu, a ne da budu pokrivene.
  5. Ukoliko nemate bocu sa prskalicom, pažljivo natopite parče tkanine/gaze sirćetom i natapkajte po mestu gde je opekotina.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

2 komentari

  1. Odlicni saveti.Ja sam pre par godina dozivela neprijatnost izazvanu prekomernim izlaganjem na suncu i jako lose sam se osecala.Jedino sto sam mazala na kozu bilo je kiselo mleko a jedino sto sam pila bio je andol i cajevi,jer sam povracala i imala bolove u stomaku.Sada imam decu,koju cuvam od sunca i nadam se da mi ovi saveti nece biti potrebni ali cu ih svakako zapamtiti:)

  2. Avatar photo

    ja uzmem vlažan peškir pa stavim posle plaže na leđa, hidrira kožu i za sad uvek je imao efekta da se ne preljuštim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *