Kako sibirska aronija čuva zdravlje

Sibirska aronija se najvećim delom gaji u Sibiru i severnim delovima istočne Evrope. Stanovnici ovih područja su je vekovima uporebljavali u ishrani i koristili njena lekovita svojstva.
sibirska-aronija

Kako sibirska aronija čuva zdravlje

  1. Zreli plodovi ove biljke sadrže veliki broj antioksidanata tj biofenole, tanine, katehine, folnu kiselinu, vitamine A,C,B2,B9,E i veoma redak vitamin P, kao i beta karoten, minerale, kalcijum, kalijum, gvoždje, mangan, jod, fosfor, molibden, antocijanine. Naučnici su zaključili da je ova biljka najjači aksiodans do sada poznat.
  2. Upravo zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidanasa, sibirska aronija predstavlja snažno sredstvo u borbi protiv nastanka i razvoja kancera mozga, pluća, debelog creva i jetre. Praksa je pokazala da su rezultati krvne slike kod pacijenata koji su pili čaj od aronije za vreme hemoterapije i zračenja bili u optimalnim veličinama čime se i obezbedjuje kontinuitet lečenja.
  3. Aksiodans u ovoj biljci sprečava stvaranje slobodnih radikala. Oksidativni procesi i stvaranje slobodnih radikala dovode do ubrzanog starenja ćelija. Upotrebom sibirske aronije se samim tim i usporava proces starenja organizma. Usporava proces starenja kože, povećava elastićnost kože, značajno smanjuje i usporava nastanak bora i strija. Pomaže i u otklanjanju tamnih fleka nastalih usled izlaganja suncu.
  4. Konzumiranjem sibirske aronije poboljšava se cirkulacija krvi u krvnim sudovima glave, pa samim tim sprečava se pojava glavobolje i migrene. Stvara se snažna zaštita od pojave demencije i Alchajmerove bolesti. Takodje, štiti oči od štetnih UV zračenja i poboljšava vid.
  5. Predstavlja snažno prirodno sredstvo za regulisanje visokog krvnog pritiska, pomaže u snižavanju vrednosti lošeg holesterola, kao i triglicerida, a podstiče proces porasta dobrog holesterola. Na ovaj način se ukljanja osnovni uzrok nastanka infarkta i pojave tromba, ali postiže se i brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara. Sprečava začepljenje krvnih sudova ,sprečava ateroskerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena. Zaključak je da štiti kardiovaskularni sistem od štetnih uticaja okoline i loših navika.
  6. Primena sibirske aronije pomaže u brzom otklanjanju tegoba uzrokovanih urinarnim infekcijama i upalom prostate. Pomaže kod upornih dijareja, kao i kod upale sluznice creva, ali i smiruje grčeve i bolove u crevima. Redovnom upotrebom pomaže i u rešavanju problema zatvora.
  7. Sibirska aronija je pomoćno sredstvo u procesu regulacije lučenja hormona štitne žlezde, smanjuje tegobe i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i povoljno utiče na dijabetes. Sadrži redak šećer sorbitol čime pomaže dijetetsku ishranu.
  8. Ova biljka svojim sastojcima i oporim ukusom stimuliše lučenje enzima i posle par minuta daje osećaj olakšanja. Utiče na ubrzanje metabolizma što utiče i na smanjenje prekomerne telesne težine. Pomaže u otklanjanju grčeva i bolova u želucu, smiruje upalu sluznice želuca, ali i u borbi protiv čira na želucu.
  9. Primena sibirske aronije omogućava organizmu da se lakše izbori i suprotstavi bakterijskim i virusnim infekcijama kao što su npr grip i prehlada. Vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u telu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije. Za postoperativni period je važno i to što njeno konzumiranje utiče na brže zarastanje rana.
  10. Zbog svih ovih pozitivnih svojstava, zaključujemo da je sibirska aronija veoma zdrava i da su njena svojstva mnogobrojna. S toga ona se može upotrebljavati i u svom sušenom obliku i kao sok.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *