Kako nastaje mamurluk

Mamurluk predstavlja zbir svih neprijatnih fizioloških efekata koji slede nakon konzumiranja poveće količine alkoholnih pića. Najčešće karakteristike mamurluka uključuju glavobolju, mučninu, osetljivost na svetlost i buku, letargiju, pad raspoloženja, dijareju i žeđ. Mamurluk takođe može da podstakne pojavu fizioloških simptoma koji uključuju pojačano osećanje depresije i nervnu napetost.
Kako nastaje mamurluk

Uzroci mamurluka

Dehidratacija
Alkohol je diruetik, tj. droga koja povećava urinaciju i izbacivanje tečnosti iz tela. Konzumiranje kafe sledećeg jutra može samo da poveća problem, pošto je kafa takođe diruetik. Dehidratacija takođe utiče na smanjenu količinu tečnosti u mozgu. Ovo može da se ublaži konzumiranjem vode nakon uzimanja alkohola. Dejstvo alkohola na želučanu sluznicu može da utiče na pojavu mučnine.

Blagi otrovi u piću
Kompleksne organske molekule kao što je metanol i aceton se nalaze u nekim pićima i smatra se da su one te koje utiču na pojavu mamurluka, a ne etanol (alkohol). Još jedan faktor koji doprinosti pojavi mamurluka su produkti koji se oslobađaju prilikom rastvaranja etanola uz pomoć enzima jetre. Etanol se pretvara u acetaldeid putem dehidrogenoze enzima alkohola, a potom od acetaldehida u sirćetnu kiselinu procesom dehidrogenoze enzima acetaldehida. Acetaldehid je između 10 i 30 puta toksičniji od samog alkohola, a takođe je i kancerogen (nije kancerogen sam po sebi) i može da izazove kancerogene mutacije.

Koji alkohol je gori?
Brendi izaziva najjači mamurluk, potom crno vino, rum, viski, belo vino, džin i votka. Britanski medicinski žurnal je sproveo testove koji su pokazali da ispijanje burbon viskija može da dovede do duplo veće šanse za pojavu mamurluka nego ista količina votke.

Previše alkohola
Previše alkohola lišava telo materija neophodnih za zdravo funkcionisanje što uključuje nivo šećera u krvi, vitamina i minerala. Pročitaje i kako prestati piti alkohol.

Vino – loša berba
Ako pijete vino koji dolazi iz zemlje gde i mala promena u klimi može da utiče na kvalitet vina, npr. Francuske, Nemačke, Novog Zelanda, onda će ako je loša sezona ono sadržati u sebi više materija koje mogu da utiču na pojavu mamurluka. Pročitajte i Kako izabrati vino.

Vino – ako se pije dok je previše mlado
Skoro sva crna vina i šardone sazrevaju u buradima napravljenim od hrasta. Ako pijete vino mlađe od tri godine, ono će u sebi sadržati više loših supstanci koje mogu da dovedu do pojave mamurluka. Ako se ostavi da sazri, onda se ove loše supstance pretvaraju u dobre i vino neće uticati na pojavu mamurluka. Kao neko nepisano pravilo, vino koje se šest meseci čuva u hrastovim buradima trebalo bi da je pogodno za konzumiranje u roku od godinu dana. Ako se vino čuva u buradima 12 meseci ili duže, trebalo da bi da je pogodno za konzumiranje tek nakon četiri godine. Neki vinari dodaju komadiće hrasta direktno u vino ne bi li tako poboljšali njegov ukus u slučaju da je godina loša i na ovaj način mogu da prođu godine, dok vino ne poprimi svoj prirodan ukus. Pročitajte i Kako čuvati vino.

Ukoliko vas zanima, pročitajte i Kako ublažiti mamurluk.

Izvor: Hangover Causes

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Sretojević

Avatar photo
Veliki sam zaljubljenik u hranu i najviše uživam dok je pravim. Nadam se da će vam se dopasti moji recepti.

SLIČNO

koktel kosmopolitan

Kako se pravi koktel Kosmopoliten

Kosmopoliten ima prijatnu ružičastu nijansu i dobro je balansiran između slatkog (triple sec/sok od pomorandže) …

Jedan komentar

  1. Avatar photo
    Andjela Cjeriman

    kako nastaje a kako nestaje pitanje za ime boga ?:D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *