Kako da sprečite mamurluk

Kažu „bolje sprečiti nego lečiti”. Dobro je izlečiti mamurluk, ali, zar ne bi bilo bolje da ga uopšte ni nemate?

mamurluk

Koraci

  1. Znajte svoje granice i držite ih se. Surova realnost glasi da 75% ljudi koji piju alkohol do iznemoglosti, sutradan će biti mamurni. Mamurluk je prirodan način čišćenja toksina, odnosno alkohola iz vašeg tela, tako da što se više nalivate, imaćete gori mamurluk. Koliko je pića potrebno da se napijete, razlikuje se od osobe do osobe, tako da je bitno da znate svoju granicu. Negde preporučuju da ne treba popiti više od 3 pića u periodu od sat-dva i ne više od 5 pića za jedno veče.
    • Obratite pažnju na to kako različite vrste alkohola utiču na vas. Bez obzira šta istraživanja kažu, svako drugačije reaguje na alkohol i na osnovu svog iskustva saznaćete koje vam pivo, vino ili žestoko piće prija, a koje vas „uništava”. Slušajte reakcije svog tela i ponašajte se u skladu sa njima.
    • Imajte na umu da je, bez obzira na date sugestije, ključ za sprečavanje mamurluka da uvek pazite na količinu – što manje alkohola unosite, veće su vam šanse da ćete izbeći mamurluk. Osim ukoliko ne želite da se stvarno napijete, pokušajte da pijete po jedno piće (pivo ili neko žestoko piće) na sat vremena, što je otprilike tempo koji vaša jetra može da isprati. Za većinu ljudi, najbolje je kada prvo piće počne da deluje i kada posle toga popijete još, samo ćete se od tog najboljeg trenutka udaljiti. Ako pijete jedno piće na svakih sat vremena, nivo alkohola u krvi će težiti da ostane na ovom nivou, što će za rezultat imati to da ćete se prijatnije osećati, kao i manju verovatnoću da uradite nešto glupo.
  2. Jedite pre nego što izađete da bi se alkohol sporije apsorbovao. Unošenje hrane pomaže da se smanji nivo acetaldehida u vašem želucu, za koji se veruje da je glavni uzročnik mamurluka. Jedite pravi obrok, ne samo neke masne grickalice.
    • Popijte čašu mleka pre alkohola. Mleko će obložiti vaš želudac i usporiti apsorbovanje alkohola.
  3. Držite se jedne vrste alkohola. Raznovrsnost nije poželjna kada je u pitanju mamurluk. Ako se držite jedne vrste alkohola, bićete sigurni da niste izmešali različite sastojke, ukuse i druge elemente iz različitih vrsta alkohola, koji zajedno mogu da povećaju šansu da će se napraviti koktel za stvaranje mamurluka. Nek vam cilj bude da imate veče piva, veče vodke, veče vina ili veče ruma… Kokteli će vam verovatno doneti nevolje ako ih popijete previše jer je u njima pomešano više vrsta alkohola, tako da ako pijete njih, popijte jedan ili dva u toku cele večeri.
  4. Izaberite svetlo piće (na primer, vodku ili džin) pre nego tamno (na primer, brendi ili viski). Svetla pića imaju manji sadržaj štetnog hemijskog elementa koji alkoholu daje prepoznatljiv šmek, a koji doprinose mamurluku. Sve u svemu, alkoholna pića sa više hemikalija izazivaju gore mamurluke, a crno vino je jedno od najgorih za mamurluk. Jedno istraživanje je pokazalo da simptomi mamurluka variraju u zavisnosti od vrste alkohola koji se konzumira: (od najgorih pa ka blažim) brendi, crno vino, rum, viski, belo vino, džin, vodka i čist etanol.
    • Izaberite piće sa manjim procentom alkohola. Na primer, pivo je bolje od viskija.
  5. Budite pažljivi sa penušavim pićima. Šampanjac i penušavo vino mogu bukvalno da vam udare pravo u glavu. Istraživanja su pokazala da mehurići u alkoholu pospešuju protok alkohola kroz vaš organizam i izazivaju brže pijanstvo. Ako možete da odolite, šampanjac ostavite za zdravicu i preostalo vreme pijte nešto drugo.
    • Držite se pića u kojima se ne kombinuju alkohol i gazirana pića, jer kao i alkohol sa mehurićima, ovakva pića ubrzavaju apsorbciju alkohola.
  6. Pijte dosta tečnosti. Od alkohola više urinirate, što može da dovede do dehidriranja. Popijte čašu vode pre, tokom i posle konzumiranja alkohola. Procesi koji razbijaju alkohol takođe proizvode i mlečnu kiselinu i druge hemikalije koje utiču na stvaranje glukoze (šećera) i elektrolita; zato pijenje sportskih pića može da bude dobra ideja. Izbegavajte pića koja sadrže kofein – od njih više urinirate. Kofein takođe može da izazove i dijareju i zbrku u glavi kada se kombinuje sa alkoholom. Iako nemaju ozbiljne nuspojave, svakako mogu da doprinesu pojačanju simptoma mamurluka.
    • Popijte čašu vode nakon svakog alkoholnog pića. Tako nećete dehidrirati, a i sporije ćete konzumirati alkohol. Neka vam čaša vode uvek bude pri ruci, ili čak u ruci, a alkoholno piće uzimajte s vremena na vreme. Time što aktivno birate da pijuckate vodu između pića, produžavate vreme u kom ćete popiti alkoholno piće, a opet ćete imati nešto u rukama čime ćete se zanimati u nekom društvenom okruženju.
    • Popijte bar pola litre vode pre odlaska na spavanje.
  7. Budite srećni. Istraživanja su pokazala da su osećanje krivice zbog konzumiranja alkohola, neurotično ponašanje, ili pojava besa i depresije tokom konzumiranja alkohola, kao i „životne nedaće” u poslednjih godinu dana bolji pokazatelji simptoma mamurluka od toga koliko i kog alkohola ste popili tokom večeri. Ostanite hladnokrvni, uživajte u prilici za druženje koja se ukazala i pijenje kombinujte sa drugim aktivnostima.
  8. Imajte zdrav doručak. Ako ste uspeli da se spasete od mamurluka ili da ga svedete na minimum, doručkujte voće, tost od celog zrna i med. Ovom zdravom hranom ćete povratiti izgubljeni kalijum, fruktozu i natrijum čiji gubitak je izazvao alkohol.
    • Takođe, vitamine koje ste izgubili možete da uzmete i putem tableta koje možete kupiti bez recepta.

Stvari koje će vam biti potrebne

  • Sposobnost da pratite koliko ste pića popili; možda da zamolite prijatelja da vam pomogne u praćenju, ako je vama teško da odolite.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *