Kako zatrudneti

Za neke ljude, izbeći trudnoću je teško; dok za druge začeće deteta može biti nedostižno i frustrirajuće. U mesečnom ciklusu postoji samo šest dana u toku kojih žena može da zatrudni i mnogi faktori koji mogu da utiču na plodnost i začeće. U ovom članku možete pronaći savete kako povećati izglede na trudnoću.

Kako zatrudneti

  1. Okončajte bilo kakav oblik kontrole rađanja. Kod pojedinih metoda kontrole rađanja, nakon prestanka njihove upotrebe, period “sanacije” ili ponovnog prilagođavanja traje duže nego kod drugih metoda, tako da vreme potrebno da se žensko telo ponovo pripremi za začeće varira. Na primer, žene koje koriste kontraceptivne injekcije obično ne mogu da zatrudne u periodu od 9-10 meseci nakon poslednje injekcije. S druge strane, prestanak upotrebe metode barijere (prezervativi, cervikalna kapa, dijafragma) može odmah doneti rezultate.
  2. Odlučite se za zdrav način života. Održavajte zdravu telesnu težinu, redovno vežbajte, hranite se zdravo i držite stres pod kontrolom. Bolest i stres su loši uticaji na vremensko usklađivanje ovulacije, tj. ukoliko su ovi faktori prisutni teško je predvideti vreme ovulacije.
  3. Oba partnera bi trebalo da imaju uravnoteženu ishranu koja uključuje hranu bogatu antioksidantima (voće i povrće) i vitamine. Trebalo bi da jedu manje morskih plodova jer se oni povezuju sa povećanim nivoom žive u krvi što može da prouzrokuje probleme sa plodnošću. Izlaganje pesticidima se takođe može povezati sa problemima u trudnoći ili začeću, tako da je period planiranja trudnoće možda pravi trenutak da se parovi odluče za konzumiranje organske hrane. Žene koje uzimaju suplemente folne kiseline pre pokušaja da zatrudne mogu da smanje rizik od pojave spina bifide (urođenog deformiteta kičmenog stuba i kičmene moždine) i drugih defekata neuralne tube.
  4. Posetite lekara da bi vas posavetovao u vezi sa svim neophodnim promenama u načinu života u periodu planiranja trudnoće kao i da bi proverio da li neki od lekova koje partneri koriste mogu da smanje šanse za trudnoću ili da oštete fetus u razvoju. Takođe, možda će biti potrebna i vakcinacija da bi se sprečile bolesti ili defekti kod nerođenog deteta.
  5. Ostavite pušenje. Duvan negativno utiče na sluzokožu membrane grlića materice jer može sprečiti oplodnju. Pušenje takođe smanjuje broj spermatozoida i kvalitet sperme. Izloženost duvanskom dimu cigareta drugih pušača može biti isto toliko kontraproduktivno.
  6. Spavajte kvalitetnije. Nedostatak sna ima za posledicu niži nivo hormona leptina bez koga bi ovulacija mogla biti narušena.
  7. Ostavite kofein (ili barem smanjite njegov unos). Nedavna istraživanja pokazuju da konzumiranje više od 200 mg kofeina dnevno (prosečno dve šoljice kafe, mada kofeina ima i u drugim izvorima kao što su čaj ili soda) tokom prvog semestra trudnoće može značajno povećati mogućnost pobačaja. Pošto ne znate odmah da li ste u drugom stanju ili ne, možda bi mogli da ostavite kofein ili smanjite njegov unos na, recimo, samo jednu šoljicu kafe dnevno.
  8. Pokušajte da zatrudnite na osnovu predviđanja perioda ovulacije. Imajte seksualne odnose barem jednom dnevno u danima pred ovulaciju i tokom nje. Seksualne odnose bi trebalo da imate 2-3 puta nedeljno i u periodu kada ovulacija nije predviđena, za svaki slučaj.
  9. Uradite test za trudnoću ako vam izostane menstrualni ciklus. Sačekajte barem 28 dana od dana kada je trebalo da dobijete menstruaciju pre nego što upotrebite kućni test za trudnoću ili se, u suprotnom, može desiti da dobijete lažne negativne rezultate. Međutim, analiza krvi na koju vas šalje doktor može se, bez ikakve sumnje u pouzdanost rezultata, uraditi čim menstruacija zakasni.

Praćenje ovulacije

  1. Beležite prvi dan i dužinu trajanja menstruacije svakog meseca. Ako menstruacija dosledno počinje na svakih 28 dana, možete sa razlogom da pretpostavite da se ovulacija javlja 14 dana nakon prvog dana menstruacije.
    Ako su menstruacioni ciklusi duži od 28 dana, ali se menstruacija i dalje javlja na isti vremenski period, oduzmite 18 od prosečnog broja dana u vašem ciklusu. Na primer, ako menstruacija pouzdano počinje svakih 35 dana, razlika je 17. Može se očekivati da će se ovulacija desiti tog dana u ciklusu.
    Ako su ciklusi kratki, neredovni ili nepredvidivi, ovaj metod neće biti funkcionisati.
  2. Vodite dnevnu evidenciju o bazalnoj telesnoj temperaturi (BBT). BBT je temperatura vašeg tela kada se potpuno nalazite u stanju mirovanja, a može se izmeriti bazalnim termometrom posebno označenim za merenje ovakve temperature.
    Napravite dijagram na papiru ili kompjuteru i upisujte datume na dnu dijagrama, a bazalnu temperaturu sa strane. Na internetu možete pronaći i odštampati kalendar ili tabelu za praćenje plodnih dana, ali i prijaviti se za uslugu ucrtavanja ovih tabela putem interneta.
    Pratite postepeni ili nagli porast temperature (između 0,3 do 1º C). Plodnost je na najvišem nivou tokom dva ili tri dana pre porasta vaše bazalne temperature; stoga ako možete da upratite neki mesečni obrazac po kome vaša temperatura raste, moći ćete i da predvidite najbolje vreme za začeće.
  3. Dnevno pratite promene sluzavog vaginalnog sekreta. Na početku menstrualnog ciklusa, sluz je retka, lepljiva i mutna; neposredno pre ovulacije, sekret postaje sluzaviji i obilniji, pomalo ličeći na belance rovitog jajeta. Za proveru vaginalnog sekreta, potrebno je da operete ruke, obrišete parčetom toalet papira ili pređete prstima preko otvora vagine, proverite boju i gustinu sekreta i zabeležite je na papiru.
    Provera cervikalnog sekreta može potvrditi ostala zapažanja u vezi sa ovulacijom nabrojana u ovom uputstvu. Od 100 žena koje se pridržavaju samo ovog metoda u periodu od godinu dana, 22 će zatrudneti. Ovaj metod će biti manje delotvoran kod žena koje prirodno imaju malo sekreta ili kod onih žena koje koriste proizvode za intimnu higijenu i ispiraju se tušem. Metod je manje tačan ukoliko proveru sekreta radite nakon tuširanja, kupanja, plivanja ili seksualnog odnosa.
    Ako vam nije neprijatno, takođe možete pratiti položaj vašeg grlića materice da biste proverili da li ovulirate. Operite ruke, gurnite dva prsta i napipajte donji kraj grlića materice. Ako je čvrst i suv, kao vrh nosa, još uvek niste ovulirali. Tokom ovulacije, grlić materice će se pomeriti na više, smekšaće i biće vlažniji.
  4. Testirajte urin sa trakicama (testovima) za praćenje ovulacije. Trakice se mogu kupiti bez recepta, a funkcionišu tako što otkrivaju bujanje hormona koje se dešava neposredno pred ovulaciju. Pažljivo pratite uputstva koja idu uz opremu. Ovaj metod može biti skup, ali njegova prednost je što vas unapred obaveštava o ovulaciji. Najefikasniji je ako se primeni nakon što se urade prethodni koraci.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

pupak kod beba

Kako prepoznati problem sa pupkom kod dece

Pupak predstavlja jedan od najvećih problema roditelja, kada dovedu bebu iz porodilišta. Ovaj, samo informativni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *